Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gym- en turnvereniging KDO

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 27 dec 2013 om 22:08
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo K.D.O.
Bestand:1e lustrum 1945.jpg
1e lustrum 1945: Zittend vlnr: Martinus (Marinus) Berkers, Johannes Wilhelmus Franciscus van den Einden (1890-1974) (Timmerman), Piet Bertrams, Theo Frerichs. Staande vlnr: Dorus van Dijk (slager en winkelier), Driekske Althuizen, Wim Schiks, gymleraar Smets uit Venlo,Willem Coolen, Hannes Kroezen (monteur bij GEB) en Willem Pluijm
Bestand:Zilveren jublieum 1965 2.jpg
zilveren jubileum 1965; burgemeester Frans Hoebens, Piet van Dijk, Martinus Berkers, Theo Frerichs, Karel Goossens, Elly Rakels van Dijk
Bestand:Zilveren jubileum 1965 3.jpg
zilveren jubileum 1965 pastoor Van Dinter, M.Pontman, Piet van Dijk, Marinus Berkers
Bestand:Zilveren jubileum 1965 4.jpg
zilveren jubileum 1965 pastoor Gerris Piet van Dijk, Marinus Berkers, Willem Coolen, Karel Goossens
Bestand:Demonstraties 1965.jpg
Demonstraties 1965 Piet van Dijk
Bestand:Feest in de circustent 1965.jpg
Feest in de circustent 1965 rechts Piet van Dijk

K.D.O (Kracht Door Oefening) is een Deurnese gymnastiekvereniging, (her)opgericht in 1940.

Voorganger

De oprichting was in feite een heroprichting want op 19 augustus 1913 werd de gymnastiekvereniging onder de naam Kracht Door Oefening (K.D.O.) voor de eerste keer opgericht. Voor meer details zie: KDO (1913).

Oprichting

Piet van Dijk, een zoon van Doruske van Dijk, was een van de medeoprichters van de huidige K.D.O. Als kleine jongen was hij al aan gymnastiek en turnen verknocht. Repetities werden gegeven in een lokaal van de Uloschool aan de Schoolstraat, waar nu het Cultuurcentrum Martien van Doorne is, in een gymzaal in de Sint-Jozefparochie of in een ruimte van Graan- en meelhandel Schiks, de vroegere Haspelarij van Carp, aan de Groeneweg nabij het zwembad. Turntoestellen waren maar schaars voorhanden.

In 1940 vroeg kapelaan Spanjers aan Piet van Dijk om de jongens van het patronaat Rust Roest op turngebied wat les te willen geven. Na de zondagse hoogmis kwam men onder het podium van het patronaat bij elkaar. Er werd een nieuw voorlopig bestuur gevormd, bestaande uit Leo van de Eijnden Antonie van Dijk en Jac van Dijk (broers van Piet). Piet van Dijk werd technisch leider In korte tijd had de vereniging 40 leden en op 12 januari 1941 werd in het patronaat Rust Roest aan de Kruisstraat een grote uitvoering gegeven. Na nog enige optredens stroomden nieuwe leden toe.

Op 16 januari 1941 werd het definitieve eerste bestuur als volgt samengesteld: Antonie van Dijk, voorzitter, Frans Obers ondervoorzitter, Harry Kartner secretaris, Leo van den Eijnden penningmeester en Jan van Hout commissaris.

Eerste wedstrijden

Op 20 juli 1941 nam KDO deel aan de kringwedstrijden van de kring Eindhoven, georganiseerd door de Helmondse R.K. Turnvereniging "Utile Dulci". Met de aspiranten M. Jansen, J. Tielens, E. Berkers, E. Goossens, J. Seuren, J. Bekkers en H. Martens behaalden ze het hoogste aantal punten. De aspiranten van 14-17 jaar behaalden de 3e prijs. Later bleek ook nog dat ze de wisselbeker voor orde en tucht hadden behaald.

Damesvereniging

In oktober 1942 werd de vereniging uitgebreid met een damesvereniging o.l.v. Zus Martens, Riek van Baars, Miep van de Eijnden, Jo Martens en Wil van Wees.

Subsidies

Op 18 maart 1943 stelde de gemeente een subsidie van een gulden per jaar per lid beschikbaar. Bovendien kreeg de vereniging twee turnbruggen, een turnpaard, een turnbok en twee springstandaards.
Baron de Smeth schonk op 4 augustus 1943 100 gulden aan de K.D.O. waarmee een rekstok en ringenstel werden aangeschaft.

Trainingen

In de oorlogsjaren en ook nog nadien waren de gymnastieklessen in een gymzaaltje van de R.K. meisjesschool "Sancta Maria" in de Visser.

Bijzondere optredens

  • Tijdens de bevrijdingsfeesten op de Markt op 12 mei 1945, trok de hele vereniging in optocht door de straten van Deurne. 's Avonds was er op de Markt een klompendans, ritmische oefeningen, vlagoefening en twee piramidale standen (torenbouw).
  • In 1957 was de organisatie en uitvoering van de bondsdag te Deurne. Op zondag 16 juni 1957 waren duizenden toeschouwers op de been om de circa 4000 turners/sters van 23 verenigingen, groot en klein, gestoken in uniform, in een parade van 4 kilometer door de straten van Deurne te zien trekken. Onder vlagvertoon trok het defilé voorbij de eretribune op de Markt, waar prominente autoriteiten, waar ondermeer bisschop Bekkers en de heer Hub van Doorne stonden.
  • Er werd jaarlijks een avond verzorgd in zaal Rust Roest, waarbij de decors werden geschilderd door het turnlid Willy Coolen.
  • In 1962 was er een openluchtdemonstratie op de speelplaats van de jongensschool aan de Zandbosweg.

Demonstratie Zandbosweg in 1962.
Foto: collectie Ton Hartjens


Tussen l3 juni en 3 juli 1965 was er een feestprogramma met o.a. een grote gymnastiekdemonstratie t.g.v. het 25-jarig bestaan van de vereniging. Aan deze demonstratie ging een mars door het centrum van Deurne begeleid, door tamboers, vooraf. Voor de jongeren van K.D.O. waren er kinderspelen in een grote tent in het Postpaadje.

  • In 1966 ontving Piet van Dijk de orde van Oranje-Nassau en was er een demonstratiemiddag. Een show van de leden, begeleid door De Wilberttamboers, kwam in juni 1967 mede tot stand dankzij de activiteiten van Elly van Dijk. Willem Coolen en Frerichs werden gehuldigd vanwege de lange staat van verdiensten in het bestuur.

Bij de installatie van pastoor Gerris werd een grote circustent opgezet, waarin o.a. K.D.O. optrad.

  • In oktober 1969, werd de Peellandhal geopend en honderden, in uniform gestoken, leden van K.D.O. waren aanwezig.
Bestand:30-jarig bestaan KDO.jpg
Tijden het 30 jarig bestaan in 1970 Piet van Dijk
  • De viering van het 30-jarige bestaan op 23en 24 mei l970 had een sober karakter. Er was een clowneske turndemonstratie, een filmvoorstelling en een eenvoudig gehouden receptie.In de jaren daarna werd de vereniging geconfronteerd met slechte accommodaties en hoge zaalhuren en raakte ze in financiële problemen door het teruglopend ledenbestand. Om gezondheidsredenen nam hoofdtrainer Piet van Dijk afscheid. Eind van de jaren 1970 werd er een jong, ambitieus bestuur gevormd, dat bereid was samen met de technische leiders nieuwe plannen te ontwikkelen.


Organisatie en financiën kregen een andere structuur. Het dramatisch geslonken ledenaantal steeg weer zienderogen, ondanks concurrentie van veel andere sporten in Deurne.

  • Bij de feestelijke opening van de Frans Hoebenshal was een spectaculair optreden van K.D.O. Er zat groei in de vereniging en nieuw turnmateriaal werd door K.D.O. aangeschaft.
  • In juni 1980 was het 40-jarig jubileum, waarbij 250 leden in de Frans Hoebenshal een show met competitie-element een voorstelling gaven.

De groei van het aantal leden zette zich voort in 1981. Na jaren van afwezigheid liet K.D.O. zich weer inschrijven voor de regionale competities.

  • Talentvolle leden van K.D.O. hielden de vaandels hoog. De meisjes, onder de bekwame leiding van Toon Daelmans, konden zich meten met andere turnverenigingen. Er werden grote prestaties geleverd. Voor het eerst werd er een trimgroep voor oudere leden gevormd. De vereniging was financieel gezond en er kwam toeloop van nieuwe leden.

In de jaren 1970-1980 hebben achtereenvolgens Piet van Dijk, Joop Nieuwenhuizen (uit Maasbree), Wim Kivits, Twan van Doorne, Guus Willems en Jan Heesakkers zich ingezet als trainers van de jongensgroepen.

  • Bart van Empel was een stuwende kracht in de motoriek van de jongensgroepen. Door het aldoor stellen van hogere eisen was de vereniging genoodzaakt nieuw turnmateriaal aan te kopen. Sporthappenings mochten zich in een grote belangstelling verheugen. Ook kwam er een afdeling huisvrouwen–gymnastiek bij K.D.O.

Nadat Bart van Empel nog een aantal jaren les gaf werden achtereenvolgens Pascal Zwanen en daarna Milan van Bree de trainer.

De meisjes–selectiegroep van K.D.O. werd in 1987 algeheel kampioen van Oost-Brabant.

  • In de beginjaren van het nieuwe millennium is er een opgericht door Linda Berkers, deze groep is inmiddels (2010) uitgegroeid tot de grootste binnen de KDO met nationale successen op diverse niveaus.

Het ledenaantal van de KDO Deurne schommelt al diverse jaren rond 450 leden, wat resulteert in de op twee na grootste vereniging van de gemeente (op nummer een: De Watervrienden).


Bestand:KDO 1955.jpg
KDO in de tuin van de fraters in 1955.
Foto: collectie J. Heesakkers


Literatuur

  • K.D.O. 50 Jaar jubileumboekje ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van K.D.O.

Externe link