Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis.

De schoolmeesters van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De schoolmeesters van Deurne was een uitgebreid artikel, geschreven door Hendrik Ouwerling op 16 februari 1886 en tenminste gepubliceerd in de Volks-Almanak voor Nederlandsche Katholieken 1887 blz. 26 t/m 53.


De publicatie, die handelde over de tijd dat Nederland nog een republiek was, bestond uit totaal 20 pagina’s tekst (1 - 20)

Pagina 20-23 noemde Ouwerling een “aanhangsel” en een “vermelding iets, aangaande de tweede school binnen de parochie Deurne, in het Kerkdorp Liessel.”


Met pagina’s 24 tot en met 28 volgden een drietal bijlagen:

BIJLAGE I.

Betreft een schrijven aan: “Aen Ed. Mog. Heeren Raden van State der vereenichde Nederlanden” “Vertoonen reverentelijck Casparus Wachtendorp predicant tot Deurne neffens de ondergeteeckende naeghebueren ende ingesetenen van Liessel, gheheuchte onder de heerlyckheydt Deurne, hoe dat het selve gheheuchte van Liessel met den Heytrick ende Moosdyck bestaet inden Nomber ofte ghetal van 60tich huysen………………………………… Het schrijven werd ondertekend met “ ’T Welck doende etc.”, gevolgd door handtekeningen.

BIJLAGE II.

''In 1750 zond La Forme aan de Staten Generaal een request, waarvan ik u hier het voornaamste met ' s mans. eigen woorden mededeel. Hij gaf daarin op : »Dat hij op Woensdag den 25 November 1750 des avonts. tusschen seven en half agt uuren door eene sterke Troup vagabonden, moetwilligers, kwaaddoenders, gauwdieven, Rovers en Knevelaars, met Pistolen en korte Houwers of Bajonetten in de Handen gewapent in zijn Huys te Deurne in het welk hy met sijn Huysvrouw , Nigt en Neve, sijnde den Schoolmeester tot Deurne benevens eene dienstmaagt woonagtig was, op het alleronverwagste was overvallen geworden, …………………

BIJLAGE III.

Een in 1652 door Jan Stoffels en Bernart Nyhoff, schoolmeesters van de ware Chrystelijcke, gereformeerde religie", de eerste schoolmeester te Deurne, de laatste te Vlierden, bij de Classis van Peel- en Kempenland een doleantiebrief in, waarbij zij in ongenoegen te kennen gaven over “Mr Gerrit den mispriester” (TV: Hier doelend op Gerrit Hamden)

De originele gedrukte tekst van deze publicatie werd teruggevonden in de bibliotheek van de Katholieke Universieteit Braband, Bandnummer 952071 / Signatuur C5478.