Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Hellemons (1924-2017)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 1 jun 2020 om 10:16
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broeder Clemens
Br. Jan Hellemons.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Hellemons
Roepnaam Jan, broeder Clemens
Geboorteplaats Wouwse Plantage
Geboortedatum 3 december 1924
Overl.datum 13 februari 2017
Beroep(en) kok, beheerder boekhandel

Johannes (Jan) Hellemons (1924-2017) had de kloosternaam broeder Clemens en woonde van 1955 tot 1974 in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne. Daarna verhuisde hij naar een appartement in het dorp. Hij was kok in het Missiehuis en beheerde de boekhandel op het Willibrord Gymnasium.


Jan was de oudste zoon van Cornelis Johannes (Kees) Hellemons (Wouw 1894-1982 Wouwse Plantage) en Johanna (Jo) van Dijk (Nispen 1896-1984 Halsteren). Hij groeide op in de Wouwse Plantage, toen nog Pindorp geheten. Zijn vader werkte op de spiritusfabriek in Bergen op Zoom.

Jan begon zijn werkende leven op de sigarenfabriek KVW in Roosendaal en verdiende vier gulden per week. Maar het dragen van een overal stond hem niet aan. Via een goede kennis kwam hij kort na het uitbreken van de oorlog op het kantoor van de melkfabriek terecht. Daar werkte hij tot 1943.

Toen dwongen de Duitsers hem een paar maanden graafwerkzaamheden te gaan verrichten in Roggel. Terug in Pindorp, moest hij zich melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland en zo belandde hij de Duitse havenstad Kiel als metaalbewerker in een bedrijf voor radioapparatuur. Bij nachtelijke bombardementen verdween Jan in de schuilkelder onder het bedrijf. Het sporadisch contact met het thuisfront viel helemaal stil na september 1944. De terugkeer naar Nederland begon na de capitulatie in mei 1945.

Op 7 juni, de verjaardag van zijn moeder, kwam hij eindelijk thuis in een woning met forse oorlogsschade. Een week later zat Jan weer op kantoor bij de melkfabriek, alsof er niets gebeurd was.

De oorlog heeft zijn uitwerking op Jan niet gemist. Hij werd in zijn geboortedorp betrokken bij de heroprichting van de verkennerij. In hem rijpte het verlangen zich meer voor de medemens in te zetten. Hij meldde zich in 1946, 22 jaar oud, bij de SVD in Teteringen. "Word pater", drong pastoor Loonen toentertijd aan. Maar Jan zag zich het als jong volwassene niet zitten tussen broekies van een jaar of twaalf.

Na zijn noviciaat kreeg Jan de kloosternaam broeder Clemens en werd aangesteld als secretaris op de missieprocuur daar moest hij de reizen van vertrekkende missionarissen voorbereiden en goederen verzenden.

In 1955 kwam Jan naar Deurne en ging er de keuken runnen voor circa 300 mensen. Hij werd een uitstekende kok, maar hij had eigenlijk een enorme hekel aan het werk. Na tien jaar werd hem de zorg voor de boekhandel toevertrouwd en dat was een kolfje naar zijn hand. Zijn kloosternaam raakte in die tijd in onbruik en iedereen noemde hem dan ook broeder Jan.

Jans politieke belangstelling lag bij links. In 1974 werd hij actief lid van de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP), maar gaf daar geen ruchtbaarheid aan. Toen hij echter op de kandidatenlijst van Progressieve Partij Deurne (PPD) kwam, veroorzaakte dat binnen de communiteit enige beroering. Daarom ging Jan buiten het klooster wonen, maar bleef de congregatie trouw.

De congregatie accepteerde zijn keuze en zo kon hij beter zijn boodschap kwijt. Hij demonstreerde voor de vrede en tegen de atoombom in Den Haag en Amsterdam. Hij protesteerde tegen de aanwezigheid van kernwapens bij de vliegbases Volkel en De Peel. Hij was lid van het Vredesberaad en actief in het bestuur van onder andere GroenLinks. Hij was meer dan veertig jaar betrokken bij de progressieve politiek in Deurne.

In 1995 sloot Jan de boekhandel. Hij was toen de pensioengerechtigde leeftijd al vijf jaar gepasseerd. Jan zat sindsdien niet stil. Hij is vanaf het begin lid van de SVD-commissie Gerechtigheid, Vrede en Heelheid van de Schepping. Nog steeds kookt hij voor de huisgenoten. Vanaf 1995 was hij lid van de Huisraad van Missiehuis St. Willibrord in Deurne.

In 2015 werd door de orde besloten de communiteit in Deurne te sluiten en in september van dat jaar vertrok Jan, samen met vier andere overgebleven bewoners van het Missiehuis, naar het klooster in Teteringen.

Bewoners van het Missiehuis

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.