Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Stijn Streuvelslaan
De Stijn Streuvelslaan is een weg in Deurne.
Ontwerp en aanleg
De weg werd omstreeks 1970 aangelegd als onderdeel van het ontwikkelingsplan d'Ekker, het eerste deel van de wijk Koolhof, tegelijk met de Antoon Coolenlaan en de Roothaertstraat. Samen vormen ze een orthogonaal grid in de stedenbouwkundige ontwerpstijl van Functionalistische open verkaveling (CIAM), met veel identieke huizenblokken.
Al bij de ontwikkeling van het plan waren de huizen aan de westzijde (even zijde) van de weg afgebroken, want de Stijn Streuvelslaan ging als oostelijke begrenzing van het ontwikkelplan functioneren, zoals de Antoon Coolenlaan dat grotendeels aan de westzijde deed. De Groeneweg bleef in de berm van de nieuwe Stijn Streuvelslaan aan de oostzijde zichtbaar. Het gebied tussen Stijn Streuvelslaan en Molenstraat werd daardoor een soort van 'reststrook' die lange tijd niet planmatig ontwikkeld werd. Na de aanleg van deze straat en buurt zou uiteindelijk in 1976 toch de overwoekerde Groeneweg wijken en de weg formeel worden opgeheven. De bestaande huizen langs de oneven zijde van die straat waren inmiddels met uitritten op de Stijn Streuvelslaan aangesloten.
Aan de situering en ietwat diagonale oriëntering van het laatste nu nog bestaande pand uit de tijd van de Groeneweg, Stijn Streuvelslaan 44-46, is nog te zien hoe de Groeneweg onder een hoek steeds verder van de huidige Stijn Streuvelslaan in oostelijke richting wegboog.
Aanpassingen
In de jaren 80 werd ook het gebied oostelijk van de Stijn Streuvelslaan ontwikkeld. Kort daarna werd ook de noordelijke ontsluiting naar de Hogeweg uit verkeerstechnische redenen afgesloten en werd de verbinding naar de Molenstraat de hoofdontsluiting. In het kader van het nieuwe bestemmingsplan voor de noordzijde van de Stijn Streuvelslaan (vastgesteld op 18 april 2017) werd het laatste, doodlopende deel van de weg omgezet in een groenstrook en de rooilijn van de huizen aan de oostzijde verder naar voren geplaatst. Het pand Stijn Streuvelslaan 44-46, overblijfsel van de Groeneweg, komt daardoor in stedenbouwkundig opzicht nog geisoleerder te liggen.
Naam
De straatnaam sluit aan op de wijk met schrijvers, en verwijst naar Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Marie (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) . Er bestaat ook een andere Deurnese link met Streuvels: Antonius Franciscus Coolen (1897-1961), zelf ook vernoemd in de Antoon Coolenlaan, vernoemde zijn zoon Stijn naar Streuvels.