Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gérard Pierre Lebon (1912-1984)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 14 jan 2016 om 17:17
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gérard Pierre Lebon
29.917.JPG
Foto collectie Andrea Kroezen-Lebon
Persoonsinformatie
Volledige naam Gérard Pierre Lebon
Roepnaam Gerrit
Geboorteplaats Bressoux (B)
Geboortedatum 27 januari 1912
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 27 oktober 1984
Partner(s) Maria Petronella (Nellie) Swiggers (1919-2001)
Beroep(en) kermisexploitant, caféhouder, cafetaria-exploitant
Draaimolen van Lebon - Swiggers. De foto werd rond 1947 genomen.
Zweefmolen van Lebon - Swiggers.

Gérard Pierre (Gerrit) Lebon was een Deurnese kermisexploitant die in heel Zuid-Nederland met zijn draaimolen en later ook zijn zweefmolen op de kermis stond.


Familie

Gérard werd geboren in België in Bressoux, in de gemeente Luik. Hij huwde met Maria Petronella (Nellie) Swiggers, (Deurne 17 februari 1919 - Bakel 17 april 2001), dochter van Cornelius Alphonsus Swiggers (1881-1952) en Rosalia Coleta Dillen (1879-1946). Na de Tweede Wereldoorlog woonde hij in het woonhuis aan de Stationslaan 17 dat voordien bewoond werd door zijn zwager Heinrich Cerfontaine (1892-1957) en diens gezin. Op hetzelfde adres woonde ook Henricus Petrus Maria Eijsbouts (1916-1989) en zijn vrouw.

Kermis

Zoals op bijgaande foto te zien is stond de draaimolen van Gerrit Lebon in Vlierden in de Pastoriestraat, naast café Thijssen. Samen met zijn vrouw begon hij met de draaimolen eind dertiger jaren. Ze stonden tot in de zeventiger jaren op de kermissen. Voor 400 gulden kochten zij de draaimolen destijds van een Helmondse kermisexploitant. Met de draaimolen bestreken ze heel Zuid-Nederland, van Bergen op Zoom tot Posterholt. Over het algemeen stonden ze in de kleinere dorpen want de draaimolen was niet erg luxe en de staanplaatsen in de steden waren te duur.

Begin jaren 50 hadden ze ook een zogenaamde dubbeltjes-wip bij. Een dubbeltjes-wip was een vierkante tent met in het midden een stellage van kippengaas waarop prijsjes zoals nougat, sigaretten, doosjes fondant etc. lagen. Met een dubbeltje kon men dan proberen om zo'n prijsje te winnen. Bleef het dubbeltje erop liggen dan was het van jou. Viel het door de kippengaas op een daaronder gespannen laken dan was het voor de exploitant. Midden jaren '50 werd de dubbeltjes-wip ingeruild voor een zweefmolen. Het echtpaar Lebon-Swiggers stond dan ook regelmatig met zowel de draai- als de zweefmolen op dezelfde kermis.

Friettent

Ergens rond 1957/58 begonnen ze met een friettent op de kermis en ook met een frietwagen bij het patronaat in de Zeilberg, waar nu Den Draai staat. Omdat het allemaal wat teveel werd, verkochten ze de zweefmolen. 'n Paar jaren later begonnen ze een café en cafetaria aan de Zeilbergsestraat 49, de frietwagen was verleden tijd. Weer 'n paar jaren later werd de draaimolen om gezondheidsredenen van Gérard verkocht. Daarna werd lange tijd het café en de cafetaria uitgebaat, waarna een van de dochters het geheel overnam. In het pand waren later café-cafetaria De Paddock en café-cafetaria De Tijd gevestigd.

Voetbal

Voetballen was ook zijn lust en leven. Hij voetbalde zelf, maar was ook bestuurslid en voorzitter van de voetbalvereniging ZSV Deurne-Zeilberg. Hij stief in het harnas, juichend om een gemaakt doelpunt.