Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Luijtjen Brouwer (1909-1995)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Conny velthoven (overleg | bijdragen) op 21 mei 2019 om 14:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
broeder Odulphus Brouwer
Broeder Odulphus Brouwer.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Luijtjen Brouwer
Roepnaam broeder Odulphus
Geboorteplaats Warns (Friesland)
Geboortedatum 9 januari 1909
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 24 augustus 1995
Beroep(en) landbouwer

Luijtjen Brouwer (1909-1995) met de kloosternaam broeder Odulphus werkte veertig jaar lang als broeder boer in de missie. Daarna keerde hij terug naar Nederland en nam zijn intrek in het Missiehuis St. Willibrord in Deurne.


Luijtjen was de zoon van de landbouwer Pieter Brouwer (Warns 1876-1946 Hemelumer Oldefeld) en Elisabeth Roodhof (Bakhuizen 1877-1949 Hemelumer Oldefeld). Het gezin telde zeven kinderen, de twee jongste waren meisjes. Luijtjen was de derde zoon.

Zoals voor die tijd vanzelfsprekend hielpen de kinderen mee bij het werk op het land en in de stal. Ook Luijtjen deed dit tot in zijn 23ste levensjaar, want op 4 mei 1932 werd hij broeder postulant in het missiehuis Sint-Willibrord in Uden.
Bij zijn inkleding als broeder novice kreeg hij de naam Odulphus, de patroon van de parochie Bakhuizen, waartoe Warns behoorde.
In november 1934 legde hij in Uden zijn eerste geloften af. Op 2 augustus 1935 vernieuwde hij in Steyl zijn geloften om op 14 augustus van dat jaar in Rotterdam per schip te vertrekken naar het toenmalige Nederlands Oost-Indië. In Ledalero deed hij op 7 november 1940 zijn eeuwige geloften.
Hij werkte veertig jaar lang in Manggarai op de boerderij.

In 1974 keerde Odulphus definitief naar Nederland terug en nam zijn intrek in Sint-Willibrord in Deurne. Met als enige luxe zijn pijp was hij altijd bezig met het in orde houden van de tuin en het terrein rond het missiehuis, waaronder het SVD-kerkhof.
Hij vierde in Deurne in 1985 zijn gouden kloosterfeest.

Bij een onderzoek eind juli 1995 oordeelde de huisarts doorverwijzing naar de internist raadzaam. Nader onderzoek wees op een vermoedelijk kwaadaardig gezwel bij de maaguitgang. Op vrijdag 11 augustus werd Odulphus in Helmond geopereerd, een zware operatie die hij niet meer te boven kwam. Op donderdagavond 24 augustus overleed hij in Helmond. Hij werd volgens zijn uitdrukkelijke wens op het kerkhof in Teteringen begraven.

Bewoners van het Missiehuis

Zie ook het overzicht van alle paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden.