Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Maria Anna van Baars (1897-1982)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Anna van Baars
Bestand:07.656 - uitsnede.jpg
Uitsnede
Foto: collectie Anton Vissers
Persoonsinformatie
Volledige naam Maria Anna van Baars
Roepnaam Miet
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 11 mei 1897
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 9 januari 1982
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Henri Johan Antoon Tielens (1897-1966)]]
Beroep(en) stationchef, kruidenierster

Maria Anna (Miet) van Baars, het op één na oudste kind van Hotel Van Baars eigenaar Johannes Antonius van Baars (1856-1914), en Wilhelmina Francisca Hubertha (Martina) Goossens (Deurne 22 oktober 1866 - Deurne 20 november 1947). Zij huwde Henri Johan Antoon (Harrie) Tielens, (Helmond 2 november 1897 - 4 december 1966), zoon van Joseph Elisa Tielens (1873-1961) en Godefrida Hubertina Maria Tijbosch, die ze had leren kennen bij de biljartclub. Ze kregen samen negen kinderen.


Jeugdjaren

Miet van Baars bezocht de Sint-Annaschool aan de Visser , hetzelfde schoolgebouw waar later haar dochters naar school zouden gaan. Na de lagere school ging ze, samen met Gertruda Anna Maria (Truus) Wijnands (1897-1974), intern op kostschool bij de zusters Franciscanessen in Veghel. Het was een kweekschool, de beslissing om naar de kostschool / kweekschool te gaan was buiten haar om genomen. Alles bij elkaar bleef Miet drie jaar op die kostschool. Ze vond het er niet zo geweldig en veel te streng. Haar moeder vond het heel fijn dat ze naar huis kwam maar haar vader niet, die had liever gezien dat ze haar opleiding af zou maken.

Miet had zes broers, ze was de op één na de oudste. Daarbij ging ze, toen ze thuis werkte, voornamelijk met mannen om. Ze droeg klompen, had een trui aan en/of een pet op en ging zodoende meer gekleed als een jongen dan als een meisje.

Hulp in het hotel

Haar taken thuis en in het hotel hielden onder andere in:

  • Het bedienen van de gasten
  • Het tot stand brengen van de telefoonverbindingen voor de gasten .
  • Alles bij elkaar waren er zo’n 20 olielampen in het hotel, die moesten dagelijks schoongemaakt- en met petroleum bijgevuld worden.
  • Als de gasten ’s avonds terug in het hotel kwamen of zich ‘s morgens moesten scheren zorgde Miet voor de watervoorziening in de kamers.

Tramlijn

In 1921 werd de Tramlijn Deurne-Roermond, met de remise voor het café, geopend. Na Wilhelmus Hubertus Guffens (1863-1956) had Miet een aantal jaren het agentschap van de tram.

Haar werk was vooral het verzorgen van de lading van de goederentram. Er moesten veel spullen overgeladen worden van de trein in de tram. Het bijhouden van de administratie van de bijbehorende vrachtbrieven was een deel van haar werk. Daarnaast moest ze zorgen voor een logische verdeling van de lading over twee rijtuigen zodat de vracht die er het eerst weer uit moest ook vooraan in het rijtuig lag.

Kruidenierster

Na haar huwelijk dreef Miet en haar man op de hoek van de Stationsstraat hoek Schutsboom (Stationsstraat 106) een winkel in boter, kaas en comestibles