Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

De monstransen van de oude parochie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 20 jul 2014 om 22:25
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De houten goudkleurig gepolychromeerde monstrans

De oude parochie van Deurne bezit een 2-tal prachtige houten monstransen, liturgische voorwerpen waarin de H. Hostie getoond (montrare) wordt. Vaak gebeurde dit na een processie of tijdens het lof.

Een goudkleurig gepolychromeerde versie

De houten goudkleurig gepolychromeerde monstrans[1] heeft een hoogte van 67 cm en de voet heeft een diameter van 26 cm. Op de ovale voet zijn vier segmenten met daarop de volgende reliëfs: het Lam op het gesloten boek met de zeven zegels, de toonbroden, korenaren en druiven. Boven een gecanneleerde schacht is een pelikaan met haar jongen uitgebeeld. Onder de lunela is de Ark van het Verbond afgebeeld, erboven zweeft de Duif van de Heilige Geest met daarboven God de Vader en engelen met de Arma Christi. Aan weerszijden van de lunela bevinden zich een engel, metalen korenaren, ranken en druiven.

Dit exemplaar is niet gesigneerd, maar komt overeen met de monstrans van Ewijk uit 1782. Deze laatste wordt toegeschreven aan de Udense beeldhouwer Petrus Verhoeven. Hij werd te Uden gedoopt op 16 september 1729 en noemde zich vanaf 1760 „Petrus Hendriks Verhoeven beeldhouwer". Deze monstrans werd in 1976 in Uden tentoongesteld in het Museum voor Religieuse Kunst.

Een zilverkleurig gepolychromeerde versie

De houten zilverkleurig gepolychromeerde monstrans heeft een hoogte van 67 cm en de voet heeft een diameter van 19 cm.

Merken: meesterteken; WM5 in vierkant (=W.W. Manders, Eindhoven 1878 - 1905), lopend leeuwtje, minervakopje; neogotisch; circa 1880. Zeslobbige geprofileerde voet met de voorstellingen van: H. Hart, H. Willibrodus met kerkgebouw, de vier evangelisten met hun symbolen; zeszijdige stam met bolvormige nodus, waarop knoppen; naast de lunula, die omzoomd is met edelstenen, staan beeldjes van Maria en Jozef en twee engelen. Boven is een toren waarin een beeldje van de Goede Herder


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Op pagina 101 van het boek De Willibrorduskerk belicht wordt onder afbeelding 10 de vergulden versie afgebeeld met een onderschrift dat betrekking heeft op de zilveren versie