Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Jonge Werkman Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 6 sep 2015 om 20:22
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leden van Jonge Werkman Deurne met het Christusmonogram in het vaandel en kapelaan Van Kemenade als hun aalmoezenier.

De Jonge Werkman was een jeugdorganisatie, opgezet door de rooms-katholieke kerk, voor de arbeidersjeugd van 16 tot circa 21 jaar oud, ook wel KJW genoemd.


De eerste afdeling in het bisdom 's-Hertogenbosch werd in 1915 opgericht. Volgens de statuten:

“De Jonge Werkman, 1e afdeling van de arbeidersstandsorganisatie (zoals de R.K. Werkliedenvereniging), staat onder rechtstreekse leiding van de Kerk en beschouwt als haar voornaamste taak de katholieke opvoeding van haar leden. Aan het hoofd van De Jonge Werkman staat een priester (directeur)."

In 1929 werden in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne de eerste leden van de "Jonge Werkman Deurne" geïnstalleerd tijdens een plechtigheid waarbij het vaandel gezegend werd en de belofte van trouw aan de kerk werd afgelegd.

De Jonge Werkman afdeling Deurne werd in de periode van kapelaan Claassen opgericht, hij werd ook de eerste directeur. De leden waren allemaal jongens uit arbeidersgezinnen die in deze vereniging hun vrije tijd nuttig konden besteden. Er waren wekelijks clubbijeenkomsten voor spel, sport en ontspanning, maar er was ook ruime aandacht voor godsdienstige en sociale vorming. In de wintermaanden werden in het parochiehuis Rust Roest aan de Kruisstraat hobbyavonden georganiseerd. Er werd aan houtsnijwerk, figuurzagen, radiobouw en fotografie gedaan maar er was ook ruime aandacht voor godsdienstige en sociale vorming. Voornaamste doel was om de groep met klein gereedschap te leren omgaan en ze voorwerpen te laten maken die men later in het gezin zou kunnen gebruiken. Alles was gericht op hun toekomst.

Met dit hobbywerk hield men de jongens ook van de straat. Na afloop van zo'n winterseizoen werd er in Het Patronaat een tentoonstelling gehouden. Men liet dan aan de familieleden en andere dorpsgenoten zien wat men zoal had gemaakt.

Bestuursleden waren onder andere Willem de Louw en kapelaan Claassen. De leden droegen een uniform, dat bestond uit grijze kousen, een zwarte of donkerbruine broek, een groene (of donkerbeige) blouse, een zwarte stropdas of halsdoek en een zwarte baret.

Begin jaren dertig van de twintigste eeuw kwam er in Deurne ook voor de jongere jongens (van 12 tot en met 15 jaar) een soortgelijke organisatie, de Jonge Wacht geheten.

Groepsfoto

Tijdens de periode dat kapelaan Claassen in Deurne werkzaam was werd de “Jonge Werkman Deurne” opgericht. Na de plechtige inzegening in 1929 in de Sint-Willibrorduskerk in Deurne werd buiten op de trappen, samen met het hoofdbestuur van de Bossche Bond, deze groepsfoto gemaakt

Bron

  • Jubileumuitgave Bouw- en Houtbond NKV, afdeling Deurne 60 jaar, 1919-1979.