Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sjaak Eijsbouts (1943): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
kGeen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Sjaak Eijsbouts (1943)''' werd in 1943 geboren en is jarenlang lid van de [[heemkundekring]].
{{Infobox persoon
| naam            = Jacobus E.M. Eijsbouts
| foto          = [[Bestand:Sjaak Eijsbouts (LR).jpg|280px]]
| tekst          =
| volledige naam  = Jacobus E.M. Eijsbouts
| roepnaam        = Sjaak
| geboorteplaats  = Asten
| geboortedatum  = 4 juni 1943
| overl.plaats    =
| overl.datum    =
| partner(s)      = Ans Driessen (1945)
| beroep(en)      = taxateur
| gedachtenisprent=
}}
[[Bestand:Sjaak Eijsbouts en echtgenote Ans (LR).jpg|thumb|300px|Sjaak en Ans]]
'''Sjaak Eijsbouts (1943)''' was in zijn werkzame leven taxateur en houdt zich in zijn vrije tijd onder meer bezig met de regionale geschiedenis, vooral toegespitst op de handboogsport.




Sjaak Eijsbouts is vanaf 1955 in de handboogsport. Hij was als bestuurslid bij [[Handboogschutterij Rozenjacht]] in [[Vlierden]] actief als secretaris en penningmeester. Daarnaast was hij als bestuurslid mede organisator van de viering van het 75-jarig bestaan, de viering van het 90-jarig jubileum, het 100-jarig jubileum en het 125-jarig jubileum. Ook was hij de grote kartrekker van de realisatie van een nieuw handboogcomplex in 1990.
===Familie en gezin===


Handboog is de grote passie van Sjaak Eijsbouts. Niet alleen het sportieve aspect. Hij heeft een enorme interesse in de geschiedenis van de sport. Elk vrij uurtje wordt besteed aan onderzoek, vastlegging en zoektochten naar oud historisch materiaal om dit toe te voegen aan zijn archief dat hij helemaal heeft gedigitaliseerd. Zijn archief is een belangrijk informatieloket voor iedereen die iets over de geschiedenis van de handboogsport wil weten. Hij is dé archivaris van de handboogsport en uitgegroeid tot hét historisch geweten van de Nederlandse handboogbond.
Sjaak is een zoon van Ommelse caféhouder en taxateur Petrus Johannes Eijsbouts (Asten 1913-1969 Helmond) en Henrica Petronella van Helmond (Asten 1914-1998 Asten).


Sjaak Eijsbouts was in 1995 één van de oprichters van [[Dorpsraad Vlierden]]. Hij was 10 jaar lang bestuurslid en penningmeester van de dorpsraad en leverde een grote bijdrage in de leefbaarheid en saamhorigheid in Vlierden.
Hij trouwde kerkelijk op 24 november 19687 en wettelijk op 2 februari 1968 met Ansfrida Lamberta Maria (Ans) Driessen (Vlierden 18 augustus 1945), een dochter van [[Peter Driessen (1904-1964)]] en Maria Henrica van Tilburg (1908-1981). Het paar verhuisde van Ommel naar Vlierden waar ze een nieuw huis bouwden aan de [[Pastoriestraat 32]] met assurantiekantoor aan huis.  


Behalve deze activiteiten is hij al jarenlang voorzitter en grote kartrekker van [[volleybalclub RSVV]], is hij verantwoordelijk voor het behoud en het digitaliseren van het archief van de [[Sint-Willibrorduskerk van Vlierden]], draagt hij als lid van [[Sint-Willibrordusgilde]] Vlierden zijn steentje bij in het behoud van de geschiedenis van dit gilde en ondersteunt hij als executeur testamentair families bij het overlijden van een familielid.
Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:
# Peter (1968)
# Mieke (1972)
# [[Michiel Eijsbouts (1979)|Michiel (1979)]]


De laatste jaren is hij dagelijks in de weer als mantelzorger voor zijn vrouw. Vanaf het moment dat zij werd opgenomen in kleinschalig wonen Zeilberg ondersteunt hij niet alleen zijn eigen vrouw, maar zet hij zich ook in als lid van de familieraad.
De laatste jaren is hij dagelijks in de weer als mantelzorger voor zijn vrouw. Vanaf het moment dat zij werd opgenomen in [[Woonzorgboerderijen Zeilberg]] ondersteunt hij niet alleen zijn eigen vrouw, maar zet hij zich ook in als lid van de familieraad.
===Handboogschutterij===


Sjaak Eijsbouts ontving op 7 maart 2023 uit handen van bondsdirecteur Arnoud Strijbis ''de gouden bondsspeld'' voor zijn bijdrage en verdiensten voor de handboogsport in Nederland. In zijn rol als ‘bondsarchivaris’ heeft Sjaak jarenlang allerhande documenten, bekers, foto’s en andere voor de handboogsport van waarde zijnde documenten verzameld. Voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk was Sjaaks bijdrage onmisbaar.
Sjaak werd in 1955 lid van de Ommelse handboogschutterij Vredekring. De schietbanen van die vereniging lagen achter het ouderlijk café. In 1959 werd hij bij de Nederlandse Bond van Handboogschutterijen (in 1973 gewijzigd in Nederlandse Handboogbond NHB) jeugdkampioen van Nederland met een score van 432 punten in 50 pijlen. In 1961 was hij voor de eerste keer lid van het Nederlandse team bij een landenwedstrijd tegen België. Daarna was hij tot 1969 nog vier keer internationaal teamschutter.  


Zijn grote waarde voor de handboogsport komt in het bijzonder door zijn enorme interesse in en kennis van de geschiedenis van de sport. Sjaak Eijsbouts is fervent schutter met oude bogen en heeft ook als jeugdlid meegedaan met de jaarlijks interland 25m1pijl tussen Nederland en België. Deze historische wedstrijd heeft bij Sjaak op jonge leeftijd al de interesse wakker gemaakt om zich te nadrukkelijk te verdiepen in de interland tussen de twee buurlanden. Dit heeft geleid tot een zeer uitgebreid archief dat hij altijd thuis bewaarde. Sjaak heeft zich nog veel meer verdiept in de handboogsport.  
Omdat hij zag dat er veel oude spullen en archieven door nieuwe verenigingssecretarissen werden opgeruimd begon hij die te verzamelen. Dat resulteerde in een collectie van honderden bekers, circa 1500 medailles, 40 oude latbogen en Turkse eikbogen, fiberglasbogen, plastic bogen, recurve bogen, pijlenbussen, stemkastjes en heel veel papieren archieven bestaande uit oprichtingsaktes, notulenboeken, schietbriefjes, krantenartikelen enz. enz. Veel vrije uren besteedde Sjaak aan onderzoek, het vastleggen van en zoektochten naar oud historisch materiaal om dit toe te voegen aan zijn archief dat hij helemaal digitaliseerde. Zijn archief is een belangrijk informatieloket voor iedereen die iets over de geschiedenis van de handboogsport wil weten. Hij is dé archivaris van de handboogsport en is uitgegroeid tot hét historisch geweten van de Nederlandse handboogbond. Hij ontving op 7 maart 2023 uit handen van bondsdirecteur Arnoud Strijbis de gouden bondsspeld voor zijn bijdrage en verdiensten voor de handboogsport in Nederland. Voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk van de bond bij het 100-jarig jubileum was Sjaaks bijdrage onmisbaar.


Dit heeft geleid tot een enorm archief van boekjes, uitslagen, affiches, bekers, medailles en alles wat met de handboogsport te maken heeft. Sjaak Eijsbouts bewaarde dit niet alleen, maar hij ordende dit ook zeer zorgvuldig. Ook heeft hij veel belangrijk documenten gedigitaliseerd. Uren, dagen, maanden, zelfs jaren heeft hij hier aan besteed. Daarom schreef Lex Roolvink namens de Nederlandse Handboog Bond in 2020 in de ondersteuningsbrief voor de aanvraag van een Koninklijke Onderscheiding voor Sjaak Eijsbouts met reden: “Met trots durf ik te stellen dat de heer Sjaak Eijsbouts is uitgegroeid tot hét historisch geweten van de Nederlandse handboogsport, dé archivaris van de handboogsport in ons land.
Toen Sjaak kleiner ging wonen, verhuisde een deel van zijn collectie naar het bondsbureau op Papendal.


Een gouden bondsspeld had Sjaak Eijsbouts nog niet. Met alles wat hij jarenlang heeft gedaan en rond het honderdjarig jubileum in het bijzonder is deze bondsonderscheiding hem meer dan gegund. Nu Sjaak gaat verhuizen naar een kleinere woning zal een deel van zijn verzameling verhuizen naar het bondsbureau op Papendal. Daar wordt meer en meer het koesteren van de historie met materialen, foto’s en andere documenten gekoesterd.
Hij was als bestuurslid bij [[Handboogschutterij Rozenjacht]] in [[Vlierden]] actief als secretaris en penningmeester. Daarnaast was hij als bestuurslid mede organisator van de viering van het 75-jarig bestaan met een nationaal concours, dat veel werk met zich meebracht en ook veel veel geld opbracht. Mede daardoor kon er in 1969-1970 een nieuwe overdekte handboog-accommodatie met zes schietbanen achter [[café Sleegers]] worden gerealiseerd. Door sluiting van het café en verkoop van het onroerend goed moest worden omgezien  naar een andere locatie. Sjaak was opnieuw de kartrekker bij de realisatie in 1990 door de eigen leden van de nieuwe accommodatie met horecagelegenheid en 10 schietbanen aan de [[Hogezijdeweg]].


Sjaak is de vader van [[Michiel Eijsbouts (1979)]].
===Overige maatschappelijke activiteiten===


'''Aan dit artikel wordt nog gewerkt, zodra er info is binnengekomen wordt het artikel verbeterd.'''
Sjaak was in 1995 één van de oprichters van [[Dorpsraad Vlierden]]. Hij was 12 jaar lang bestuurslid, waarvan 11 jaar als penningmeester en het laatste jaar als secretaris. Hij leverde daarmee een belangrijke  bijdrage aan de leefbaarheid en saamhorigheid in Vlierden.


Daarnaast was hij jarenlang voorzitter en kartrekker van [[volleybalclub RSVV]], van welke vereniging hij nog steeds lid is.
Hij was verantwoordelijk voor het behoud en de inventarisatie van het archief van de [[Sint-Willibrorduskerk van Vlierden]]. Ook de inventaris van de Vlierdense kerk werd door hem beschreven en iop foto gezet. Sjaak is vanaf 1968 lid van de Vlierdense [[biljartclub Ons Vermaak]]. Hij droeg hij als lid van [[Sint-Willibrordusgilde]] Vlierden zijn steentje bij in het behoud van de geschiedenis van dit gilde en ondersteunde hij als executeur testamentair families bij het overlijden van een familielid.
Voor zijn vele verdiensten werd Sjaak op 26 april 2021 koninklijk onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau.


{{DEFAULTSORT:Eijsbouts,Sjaak}}
{{DEFAULTSORT:Eijsbouts,Sjaak}}

Versie van 16 mrt 2023 15:43

Jacobus E.M. Eijsbouts
Sjaak Eijsbouts (LR).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacobus E.M. Eijsbouts
Roepnaam Sjaak
Geboorteplaats Asten
Geboortedatum 4 juni 1943
Partner(s) Ans Driessen (1945)
Beroep(en) taxateur
Sjaak en Ans

Sjaak Eijsbouts (1943) was in zijn werkzame leven taxateur en houdt zich in zijn vrije tijd onder meer bezig met de regionale geschiedenis, vooral toegespitst op de handboogsport.


Familie en gezin

Sjaak is een zoon van Ommelse caféhouder en taxateur Petrus Johannes Eijsbouts (Asten 1913-1969 Helmond) en Henrica Petronella van Helmond (Asten 1914-1998 Asten).

Hij trouwde kerkelijk op 24 november 19687 en wettelijk op 2 februari 1968 met Ansfrida Lamberta Maria (Ans) Driessen (Vlierden 18 augustus 1945), een dochter van Peter Driessen (1904-1964) en Maria Henrica van Tilburg (1908-1981). Het paar verhuisde van Ommel naar Vlierden waar ze een nieuw huis bouwden aan de Pastoriestraat 32 met assurantiekantoor aan huis.

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Peter (1968)
  2. Mieke (1972)
  3. Michiel (1979)

De laatste jaren is hij dagelijks in de weer als mantelzorger voor zijn vrouw. Vanaf het moment dat zij werd opgenomen in Woonzorgboerderijen Zeilberg ondersteunt hij niet alleen zijn eigen vrouw, maar zet hij zich ook in als lid van de familieraad.

Handboogschutterij

Sjaak werd in 1955 lid van de Ommelse handboogschutterij Vredekring. De schietbanen van die vereniging lagen achter het ouderlijk café. In 1959 werd hij bij de Nederlandse Bond van Handboogschutterijen (in 1973 gewijzigd in Nederlandse Handboogbond NHB) jeugdkampioen van Nederland met een score van 432 punten in 50 pijlen. In 1961 was hij voor de eerste keer lid van het Nederlandse team bij een landenwedstrijd tegen België. Daarna was hij tot 1969 nog vier keer internationaal teamschutter.

Omdat hij zag dat er veel oude spullen en archieven door nieuwe verenigingssecretarissen werden opgeruimd begon hij die te verzamelen. Dat resulteerde in een collectie van honderden bekers, circa 1500 medailles, 40 oude latbogen en Turkse eikbogen, fiberglasbogen, plastic bogen, recurve bogen, pijlenbussen, stemkastjes en heel veel papieren archieven bestaande uit oprichtingsaktes, notulenboeken, schietbriefjes, krantenartikelen enz. enz. Veel vrije uren besteedde Sjaak aan onderzoek, het vastleggen van en zoektochten naar oud historisch materiaal om dit toe te voegen aan zijn archief dat hij helemaal digitaliseerde. Zijn archief is een belangrijk informatieloket voor iedereen die iets over de geschiedenis van de handboogsport wil weten. Hij is dé archivaris van de handboogsport en is uitgegroeid tot hét historisch geweten van de Nederlandse handboogbond. Hij ontving op 7 maart 2023 uit handen van bondsdirecteur Arnoud Strijbis de gouden bondsspeld voor zijn bijdrage en verdiensten voor de handboogsport in Nederland. Voor de aanvraag van het predicaat Koninklijk van de bond bij het 100-jarig jubileum was Sjaaks bijdrage onmisbaar.

Toen Sjaak kleiner ging wonen, verhuisde een deel van zijn collectie naar het bondsbureau op Papendal.

Hij was als bestuurslid bij Handboogschutterij Rozenjacht in Vlierden actief als secretaris en penningmeester. Daarnaast was hij als bestuurslid mede organisator van de viering van het 75-jarig bestaan met een nationaal concours, dat veel werk met zich meebracht en ook veel veel geld opbracht. Mede daardoor kon er in 1969-1970 een nieuwe overdekte handboog-accommodatie met zes schietbanen achter café Sleegers worden gerealiseerd. Door sluiting van het café en verkoop van het onroerend goed moest worden omgezien naar een andere locatie. Sjaak was opnieuw de kartrekker bij de realisatie in 1990 door de eigen leden van de nieuwe accommodatie met horecagelegenheid en 10 schietbanen aan de Hogezijdeweg.

Overige maatschappelijke activiteiten

Sjaak was in 1995 één van de oprichters van Dorpsraad Vlierden. Hij was 12 jaar lang bestuurslid, waarvan 11 jaar als penningmeester en het laatste jaar als secretaris. Hij leverde daarmee een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en saamhorigheid in Vlierden.

Daarnaast was hij jarenlang voorzitter en kartrekker van volleybalclub RSVV, van welke vereniging hij nog steeds lid is. Hij was verantwoordelijk voor het behoud en de inventarisatie van het archief van de Sint-Willibrorduskerk van Vlierden. Ook de inventaris van de Vlierdense kerk werd door hem beschreven en iop foto gezet. Sjaak is vanaf 1968 lid van de Vlierdense biljartclub Ons Vermaak. Hij droeg hij als lid van Sint-Willibrordusgilde Vlierden zijn steentje bij in het behoud van de geschiedenis van dit gilde en ondersteunde hij als executeur testamentair families bij het overlijden van een familielid.

Voor zijn vele verdiensten werd Sjaak op 26 april 2021 koninklijk onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau.