Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Bruggen: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Bruggen''' is een gehucht ten noordwesten van Deurne en bestaat uit Groot Bruggen ten noorden van de Vlier en Klein Bruggen ten zuiden daarvan. He...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Bruggen''' is een gehucht ten noordwesten van [[Deurne]] en bestaat uit [[Groot Bruggen]] ten noorden van de [[Vlier]] en [[Klein Bruggen]] ten zuiden daarvan.
'''Bruggen''' is een gehucht ten noordwesten van Deurne en bestaat uit [[Groot Bruggen]] ten noorden van de [[Vlier]] en [[Klein Bruggen]] ten zuiden daarvan.




Het gehucht geniet meer dan regionale bekendheid vanwege het nabijgelegen [[Nederlands Hippisch Centrum]] met de [[hippische beroepsopleiding NHB]]. De naam van het gehucht en van de deelgehuchten is afgeleid van de [[hoeve Bruggen]], ook wel ''hoeve Ter Brugge(n)'' die hier tenminste vanaf de 14e eeuw ligt.
Het gehucht geniet meer dan regionale bekendheid vanwege het nabijgelegen [[Nederlands Hippisch Centrum]] met de [[hippische beroepsopleiding NHB]]. De naam van het gehucht en van de deelgehuchten is afgeleid van de [[hoeve Bruggen]], ook wel ''hoeve Ter Brugge(n)'' die hier tenminste vanaf de veertiende eeuw ligt.


Op Bruggen heeft bij de [[schutsboom (Engelenpad)|schutsboom]] aan het [[Engelenpad]] het folkloristische jaarlijkse [[koningschieten]] van het [[Sint-Jorisgilde]] plaats.
Op Bruggen heeft bij de [[schutsboom (Engelenpad)|schutsboom]] aan het [[Engelenpad]] het folkloristische jaarlijkse [[koningschieten]] van het [[Sint-Jorisgilde]] plaats.


In 1796 bestond de hoeve Bruggen uit twee boerderijen.
Op 5 september van dat jaar verkocht de Helmonder Jacobus Noijen, als lasthebber van zijn stadsgenoot Andries van den Grotenacker, aan Pieter Anthony Olifiers, medicinae doctor te Helmond, de eerste hoeve op Bruggen zijnde een huis met stal, schuur, schopje, bakoven, hof en aangelag met het daarbij gelegen teul-, groes-, hooi- en weiland, heide en houtgewas, samen ongeveer 36 lopense groot. Daarnaast zat in de verkoop ook nog de onverdeelde helft in een zeer groot weiveld of koe-eeusel, gelegen achter de genoemde  hoeve aan de Bakelse kant van de Aa. Het geheel werd toen gehuurd en bewoond door [[Jan van de Kerkhof]].  Dit suggereert dat die toen ook eigendom was van Andries van den Grotenacker. Er rustten destijds op deze hoeve de volgende lasten:
* de helft van 12 gulden per jaar in een meerdere pacht van 23 gulden, met de eigenaars van de vier hoeven op de Duiseldonk, die jaarlijks voor of op 2 februari, de feestdag van Maria Lichtmis, moest worden betaald aan het kantoor van het Godshuis genaamd de Heilige Geest, binnen de stad 's-Hertogenbosch,
* de helft van een jaarlijkse cijns van 10½ stuiver aan C.F. Wesselman in zijn [[cijnsboek van Deurne]],
* de helft van jaarlijkse cijns van 14½ stuiver in het cijnsboek van Deurne van de [[Theodorus de Smeth (1710-1772)|weduwe De Smeth]].
Bovendien moest er recht van overweg verleend worden de buurman om naar en van het genoemd koe-eeusel onder Bakel te kunnen gaan.
Olifiers betaalde daarvoor 1.332 gulden en de waarde van de jaarlijkse lasten werden bepaald op 167,10 gulden.
Ook de daarnaast gelegen hoeve, die werd gehuurd door [[Jan van der Sande]], werd toen door Van den Grotenacker aan Olifiers verkocht. Beide hoeven hadden dezelfde grootte en er rustten dezelfde lasten op. De koopsom van deze hoeve was 1.692 gulden. Van der Sande bewoonde de westelijke hoeve en Van de Kerkhof de oostelijke.<ref>Stadsarchief Helmond inv.nr. 4023 (oud 296) folio 23 vs</ref>
{{Appendix}}
[[categorie:gehucht]]
[[categorie:gehucht]]
[[Categorie:Boerderij]]

Versie van 28 aug 2019 22:54

Bruggen is een gehucht ten noordwesten van Deurne en bestaat uit Groot Bruggen ten noorden van de Vlier en Klein Bruggen ten zuiden daarvan.


Het gehucht geniet meer dan regionale bekendheid vanwege het nabijgelegen Nederlands Hippisch Centrum met de hippische beroepsopleiding NHB. De naam van het gehucht en van de deelgehuchten is afgeleid van de hoeve Bruggen, ook wel hoeve Ter Brugge(n) die hier tenminste vanaf de veertiende eeuw ligt.

Op Bruggen heeft bij de schutsboom aan het Engelenpad het folkloristische jaarlijkse koningschieten van het Sint-Jorisgilde plaats.

In 1796 bestond de hoeve Bruggen uit twee boerderijen. Op 5 september van dat jaar verkocht de Helmonder Jacobus Noijen, als lasthebber van zijn stadsgenoot Andries van den Grotenacker, aan Pieter Anthony Olifiers, medicinae doctor te Helmond, de eerste hoeve op Bruggen zijnde een huis met stal, schuur, schopje, bakoven, hof en aangelag met het daarbij gelegen teul-, groes-, hooi- en weiland, heide en houtgewas, samen ongeveer 36 lopense groot. Daarnaast zat in de verkoop ook nog de onverdeelde helft in een zeer groot weiveld of koe-eeusel, gelegen achter de genoemde hoeve aan de Bakelse kant van de Aa. Het geheel werd toen gehuurd en bewoond door Jan van de Kerkhof. Dit suggereert dat die toen ook eigendom was van Andries van den Grotenacker. Er rustten destijds op deze hoeve de volgende lasten:

  • de helft van 12 gulden per jaar in een meerdere pacht van 23 gulden, met de eigenaars van de vier hoeven op de Duiseldonk, die jaarlijks voor of op 2 februari, de feestdag van Maria Lichtmis, moest worden betaald aan het kantoor van het Godshuis genaamd de Heilige Geest, binnen de stad 's-Hertogenbosch,
  • de helft van een jaarlijkse cijns van 10½ stuiver aan C.F. Wesselman in zijn cijnsboek van Deurne,
  • de helft van jaarlijkse cijns van 14½ stuiver in het cijnsboek van Deurne van de weduwe De Smeth.

Bovendien moest er recht van overweg verleend worden de buurman om naar en van het genoemd koe-eeusel onder Bakel te kunnen gaan. Olifiers betaalde daarvoor 1.332 gulden en de waarde van de jaarlijkse lasten werden bepaald op 167,10 gulden.

Ook de daarnaast gelegen hoeve, die werd gehuurd door Jan van der Sande, werd toen door Van den Grotenacker aan Olifiers verkocht. Beide hoeven hadden dezelfde grootte en er rustten dezelfde lasten op. De koopsom van deze hoeve was 1.692 gulden. Van der Sande bewoonde de westelijke hoeve en Van de Kerkhof de oostelijke.[1]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Stadsarchief Helmond inv.nr. 4023 (oud 296) folio 23 vs