Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Beersing: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''Beersing''' is een lokale schrijfwijze van de boerderijnaam [[Beersdonk]].
De '''Beersing''' is een lokale schrijfwijze van de boerderijnaam [[Beersdonk]].


Waar de formele schrijfwijze Beersdonk bleef, veranderde de naam in het lokale dialect vermoedelijk in de 18e eeuw in Beersing. Zo kocht Jan op 2 februari 1748 ''een huyske met den schob en aangelag daar aan gehoorende soo teul- als groeslandt, groot et samen circa 6 lop. gelegen te Vlierden ter plaatse genaamd de [[Beersing]]'', dat grenste aan zijn eigen bezit.<ref>2-2-1748 RA Vlierden nr.20 fol. 222 vs:</ref> Hiermee is het pand achter het latere [[Heibergweg 1]] bedoeld.
Waar de formele schrijfwijze Beersdonk bleef, veranderde de naam in het lokale dialect vermoedelijk in de 18e eeuw in Beersing. Zo kocht Jan op 2 februari 1748 ''een huyske met den schob en aangelag daar aan gehoorende soo teul- als groeslandt, groot et samen circa 6 lop. gelegen te Vlierden ter plaatse genaamd de Beersing'', dat grenste aan zijn eigen bezit.<ref>2-2-1748 RA Vlierden nr.20 fol. 222 vs:</ref> Hiermee is het pand achter het latere [[Heibergweg 1]] bedoeld.


De vorm ''Beersing'' haalde het uiteindelijk niet als formele aanduiding, maar bleef tot ver in de 20e eeuw lokaal als dialectvorm bekend.
De vorm ''Beersing'' haalde het uiteindelijk niet als formele aanduiding, maar bleef tot ver in de 20e eeuw lokaal als dialectvorm bekend.

Versie van 7 dec 2016 16:28

De Beersing is een lokale schrijfwijze van de boerderijnaam Beersdonk.

Waar de formele schrijfwijze Beersdonk bleef, veranderde de naam in het lokale dialect vermoedelijk in de 18e eeuw in Beersing. Zo kocht Jan op 2 februari 1748 een huyske met den schob en aangelag daar aan gehoorende soo teul- als groeslandt, groot et samen circa 6 lop. gelegen te Vlierden ter plaatse genaamd de Beersing, dat grenste aan zijn eigen bezit.[1] Hiermee is het pand achter het latere Heibergweg 1 bedoeld.

De vorm Beersing haalde het uiteindelijk niet als formele aanduiding, maar bleef tot ver in de 20e eeuw lokaal als dialectvorm bekend.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 2-2-1748 RA Vlierden nr.20 fol. 222 vs: