Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Mixed Hockeyclub Deurne: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:
'''Mixed Hockeyclub Deurne''' (MHC Deurne) werd op 14 mei 1941, tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]], opgericht. Initiatiefnemer was [[Peter Vink]], die in de tijd dat hij in Venlo woonde, daar ook hockey gespeeld had.  
'''Mixed Hockeyclub Deurne''' (MHC Deurne) werd op 14 mei 1941, tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]], opgericht. Initiatiefnemer was [[Peter Vink]], die in de tijd dat hij in Venlo woonde, daar ook hockey gespeeld had.  


===Algemeen===
Ten tijde van de oprichting was de vrouw in de sport nog een volslagen ondenkbaar begrip, tenminste in Deurne en zéker als het een gemengde sportvereniging was.  In een afgescheiden meisjesclub, dat viel nog wel te rijmen met de denkbeelden uit die tijd maar er was tijdens het pastoraat van [[pastoor Roes]] ronduit moed voor nodig om toe te treden tot een gemengde sportvereniging. De meisjes van het eerste uur hadden die durf zij volgden het bestuur in alle avonturen, die door de leiding van de club ondernomen werden.


In de aanvangsfase speelde de [[Deurne]]se jongens van het eerste uur, mede door de oorlogstijd, enkele jaren onder naam "Venlo 3". Later kreeg de vereniging haar eigen plaats in de gemeenschap van Deurne. In 1966 telde de club 111 leden, het merendeel onder de achttien jaar.  
Daar was allereerst de zwarte competitie, die de club in staat van oorlog bracht met de hockey-bond. Daar waren de reizen voor uitwedstrijden met alle daaraan verbonden kwalijke kansen op klopjachten van de Duitse bezetter.  In die aanvangsfase speelde de [[Deurne]]se jongens van het eerste uur, mede door de oorlogstijd, enkele jaren onder naam "Venlo 3". Later kreeg de vereniging haar eigen plaats in de gemeenschap van Deurne.


Leden van het eerste uur waren: [[Peter Vink]], [[Johannes Jacobus Mathijs Maria Wasser (1922-1999)|Jo Wasser]], [[Wim Wasser]], [[Emanuel Theelen]], [[Vincent Theelen]], [[Adriaan Hartjens]], [[Hans Veltmans]], [[Harry Maas]], [[Joop Peijnenburg]], [[Koos Bekkers]], [[Wim Jegerings]], [[Frans van Elten]], [[Jac van Rijswijk]], Harry Bekkers en [[Frans Bekkers]].
In doelpunten en kampioenschappen volgden de dames het spoor van de heren. In het kroonjaar van de hockeyclub werden de heren kampioen van de 2e klasse en de dames deden daar niet voor onder en brachten een zelfde wapenfeit binnen. Deurne kwam toen uit tegen het eerste elftal van de grote stad Breda en wij mannen waren daar al even trots op als de meisjes zelf.  


===Bron===
Bij het 25-jarig bestaan in 1966 telde de club 111 leden, het merendeel onder de achttien jaar. Leden van het eerste uur waren: [[Peter Vink]], [[Johannes Jacobus Mathijs Maria Wasser (1922-1999)|Jo Wasser]], [[Wim Wasser]], [[Emanuel Theelen]], [[Vincent Theelen]], [[Adriaan Hartjens]], [[Hans Veltmans]], [[Harry Maas]], [[Joop Peijnenburg]], [[Koos Bekkers]], [[Wim Jegerings]], [[Frans van Elten]], [[Jac van Rijswijk]], Harry Bekkers en [[Frans Bekkers]].
[[Weekblad voor Deurne]] van 29 april 1966 (n.a.v het 25-jarig bestaan van de Rooms Katholieke Mixed Hockeyclub Deurne).  
 
===Bronnen===
*[[Weekblad voor Deurne]] van 29 april 1966 (n.a.v het 25-jarig bestaan van de Rooms Katholieke Mixed Hockeyclub Deurne).  
*"[[Dit Deurne van ons]]" van * 13 januari 1966  door Peter Vink


===Externe link===
===Externe link===

Versie van 29 mei 2015 19:30

De meisjes die na de oprichting van Mixed Hockeyclub Deurne in 1941 het eerste Deurnese hockey-elftal vormden. 1e rij: Zus Martens, Nelly Knijnenburg en Annie Vangeneijgen. 2e rij: Mia van den Eijnde, Zus van der Sande en Nella van Dinter. 3e rij: Annie Vogels (Brouwhuis), Pieta van de Mortel, Mia van der Kruijs, Tinie Dekkers, Jo Obers, Toos van den Eijnde en Wies de Martines.
Met een fraaie overwinning van 3-0 op Geleen, keerde Heren 1 van Mixed Hockeyclub Deurne terug uit de Mijnstreek en deze zevende zege in successie betekende het ongeslagen kampioenschap van de Limburgse klasse der onderafdeling Zuid-Nederland. Op de achtergrond de ingang / poortgebouw van het toenmalige sportpark aan de Molenstraat in Deurne.
Mixed Hockey veteranenteam in mei 1967.
Alle foto's zijn gemaakt door Ton Hartjens

Mixed Hockeyclub Deurne (MHC Deurne) werd op 14 mei 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, opgericht. Initiatiefnemer was Peter Vink, die in de tijd dat hij in Venlo woonde, daar ook hockey gespeeld had.

Algemeen

Ten tijde van de oprichting was de vrouw in de sport nog een volslagen ondenkbaar begrip, tenminste in Deurne en zéker als het een gemengde sportvereniging was. In een afgescheiden meisjesclub, dat viel nog wel te rijmen met de denkbeelden uit die tijd maar er was tijdens het pastoraat van pastoor Roes ronduit moed voor nodig om toe te treden tot een gemengde sportvereniging. De meisjes van het eerste uur hadden die durf zij volgden het bestuur in alle avonturen, die door de leiding van de club ondernomen werden.

Daar was allereerst de zwarte competitie, die de club in staat van oorlog bracht met de hockey-bond. Daar waren de reizen voor uitwedstrijden met alle daaraan verbonden kwalijke kansen op klopjachten van de Duitse bezetter. In die aanvangsfase speelde de Deurnese jongens van het eerste uur, mede door de oorlogstijd, enkele jaren onder naam "Venlo 3". Later kreeg de vereniging haar eigen plaats in de gemeenschap van Deurne.

In doelpunten en kampioenschappen volgden de dames het spoor van de heren. In het kroonjaar van de hockeyclub werden de heren kampioen van de 2e klasse en de dames deden daar niet voor onder en brachten een zelfde wapenfeit binnen. Deurne kwam toen uit tegen het eerste elftal van de grote stad Breda en wij mannen waren daar al even trots op als de meisjes zelf.

Bij het 25-jarig bestaan in 1966 telde de club 111 leden, het merendeel onder de achttien jaar. Leden van het eerste uur waren: Peter Vink, Jo Wasser, Wim Wasser, Emanuel Theelen, Vincent Theelen, Adriaan Hartjens, Hans Veltmans, Harry Maas, Joop Peijnenburg, Koos Bekkers, Wim Jegerings, Frans van Elten, Jac van Rijswijk, Harry Bekkers en Frans Bekkers.

Bronnen

Externe link