Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
(foto afscheid Adrianus Dekkers toegevoegd)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:12.858.jpg|thumb|400px|Het GEB was vanaf het begin in de kelder van het [[Gemeentehuis]] gevestigd. In 1939 verhuisde het GEB naar een nieuw gebouw achter het gemeentehuis.<br> Foto Collectie Ton Hartjens]]
[[Bestand:12.858.jpg|thumb|400px|Het GEB was vanaf het begin in de kelder van het [[Gemeentehuis]] gevestigd. In 1939 verhuisde het GEB naar een nieuw gebouw achter het gemeentehuis.<br> Foto Collectie Ton Hartjens]]
[[Bestand:27.459.jpg|thumb|300px|Directeur Adrianus Dekkers wordt bij zijn afscheid in 1956 koninklijk onderscheiden.<br>Foto coll. Frans Gloudemans]]
Het '''Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf''' (GEB) van [[Deurne]] ontstak op 13 juni 1916 voor het eerst officieel het electrisch licht.
Het '''Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf''' (GEB) van [[Deurne]] ontstak op 13 juni 1916 voor het eerst officieel het electrisch licht.




Bij raadsbesluit van 30 april 1914 besloot de [[Gemeentebestuur Deurne en Liessel 1914|gemeenteraad]] om in Deurne een gemeentelijk electriciteitsbedrijf op te zetten, waarmee Deurne een van de eerste gemeentes van Noord-Brabant was die dit initiatief nam. In februari 1915 gaf de gemeente opdracht aan de firma Alberts en Kluft te Amsterdam om een electriciteitsnet (laagspanning) met straatverlichting in de kom van het dorp aan te leggen.
Bij raadsbesluit van 30 april 1914 besloot de [[Gemeentebestuur Deurne en Liessel 1914|gemeenteraad]] om in Deurne een gemeentelijk elektriciteitsbedrijf op te zetten, waarmee Deurne een van de eerste gemeentes van Noord-Brabant was die dit initiatief nam. In februari 1915 gaf de gemeente opdracht aan de firma Alberts en Kluft te Amsterdam om een elektriciteitsnet (laagspanning) met straatverlichting in de kom van het dorp aan te leggen.


Bij het geboortehuis van [[Jan Floris Martinet]] aan de [[markt 12]] verrezen de eerste duo elektriciteitspalen van ongeveer zeven meter hoog. Het vervoer van elektriciteit was bovengronds. Via een netwerk van draden werd elke woning van stroom voorzien.
Bij het geboortehuis van [[Jan Floris Martinet]] aan de [[Markt 12]] verrezen de eerste duo-elektriciteitspalen van ongeveer zeven meter hoog. Het vervoer van elektriciteit was bovengronds. Via een netwerk van draden werd elke woning van stroom voorzien.


Op dinsdag 13 juni 1916 om half negen 's avonds werd overgaan tot de officiele opening van het gemeentelijk electriciteitsbedrijf door de ontsteking van de electrische verlichting van de raadzaal en van de versierde kiosk op de [[Markt]]. De eerste particuliere aansluiting vond twee dagen later plaats en wel bij bakkerij/café [[Henricus Arnoldus Hubertus van Griensven|Hein van Griensven]] aan de [[Stationsstraat 2]] (het woongedeelte bij [[de Potdeksel]]).
Op dinsdag 13 juni 1916 om half negen 's avonds werd het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf officieel geopend door de ontsteking van de elektrische verlichting van de raadzaal en van de versierde kiosk op de [[Markt]]. De eerste particuliere aansluiting vond twee dagen later plaats en wel bij bakkerij/café [[Henricus Arnoldus Hubertus van Griensven|Hein van Griensven]] aan de [[Stationsstraat 2]] (het woongedeelte bij [[de Potdeksel]]).


Het GEB betrok zijn electriciteit vanaf het begin van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits-Maatschappij (PNEM, aanvankelijk vanuit haar centrale op het fabrieksterrein van Piet de Wit te Helmond.
Het GEB betrok zijn elektriciteit vanaf het begin van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits-Maatschappij (PNEM, aanvankelijk vanuit haar centrale op het fabrieksterrein van Piet de Wit te Helmond.


De eerste directeur van het GEB was [[Adrianus Joannes Josephus Dekkers (1889-1985)|Adrianus Dekkers]] uit Mierlo; hij was aanvankelijk zowel met administratieve als technische werkzaamheden belast. Hij nam op 1 augustus 1956 afscheid van het GEB. Het bedrijf starte met drie werknemers en al snel met een eigen bedrijfsauto. Elektromonteur [[Driekske Althuizen]] was een van deze werknemers.
De eerste directeur van het GEB was [[Adrianus Joannes Josephus Dekkers (1889-1985)|Adrianus Dekkers]] uit Mierlo; hij was aanvankelijk zowel met administratieve als technische werkzaamheden belast. Hij nam op 1 augustus 1956 afscheid van het GEB. Het bedrijf startte met drie werknemers en werkte al snel met een eigen bedrijfsauto. Elektromonteur [[Driekske Althuizen]] was een van deze werknemers.


Het ene kerkdorp na het andere kreeg electriciteit. In 1939 was [[Helenaveen]] het laatste dorp dat aan het [[Elektriciteitsnet Helenaveen|electrisch net]] werd aangesloten.
Het ene kerkdorp na het andere kreeg elektriciteit. In 1939 was [[Helenaveen]] het laatste dorp dat op het [[Elektriciteitsnet Helenaveen|elektrisch net]] werd aangesloten.


In 1941 eisten de Duitse bezetting 70 ton koperdraad. De bestaande netten zouden ijzerdraad ter vervanging krijgen. Door een vertragende briefwisseling en langzaamaan-actie van het GEB-personeel lag op het einde van de oorlog vier ton voor verzending gereed, maar er was toen nog niets verzonden.
In 1941 eiste de Duitse bezetting 70 ton koperdraad. De bestaande netten zouden ijzerdraad ter vervanging krijgen. Door een vertragende briefwisseling en langzaamaan-actie van het GEB-personeel lag op het einde van de oorlog vier ton voor verzending gereed, maar er was toen nog niets verzonden.
Na de Tweede Wereldoorlog was de heer [[Emmanuel Gerardus Hubertus Franciscus Habets (1922-1992)|Habets]] lange tijd directeur van het energiebedrijf.
 
Na de Tweede Wereldoorlog was [[Emmanuel Gerardus Hubertus Franciscus Habets (1922-1992)|Habets]] lange tijd directeur van het energiebedrijf.


Lange tijd was het GEB een winstgevend bedrijf dat de gemeente extra inkomsten opleverde. Op 1 juli 1975 werd het GEB verkocht aan de PNEM, dat een rayonkantoor vestigde aan de [[Lagekerk 7]].
Lange tijd was het GEB een winstgevend bedrijf dat de gemeente extra inkomsten opleverde. Op 1 juli 1975 werd het GEB verkocht aan de PNEM, dat een rayonkantoor vestigde aan de [[Lagekerk 7]].
Regel 22: Regel 24:
== Literatuur ==
== Literatuur ==
*24-6-1966 Weekblad voor Deurne - Vijftig jaar G.E.B. doc. hkk 7.03
*24-6-1966 Weekblad voor Deurne - Vijftig jaar G.E.B. doc. hkk 7.03
*René Jansen - 75 Jaar electriciteitsvoorziening in Deurne - Weekblad voor Deurne 13 juni 1991
*[[René Jansen]] - 75 Jaar electriciteitsvoorziening in Deurne - [[Weekblad voor Deurne]] 13 juni 1991
*[[Jan Kanters]], Filmboek [[De geschiedenis van Deurne]], 1997, Deel 3, blz 13 en 14.
*[[Jan Kanters]], Filmboek [[De geschiedenis van Deurne]], 1997, Deel 3, blz 13 en 14.
*E.J.Th.A.M. van Emstede, Streekarchivaris van Peelland - G.E.B. Deurne Kroniek 1916-1966 - Deurne, juni 1966.
*[[Emile Jean Theodore Antoine Marie van Emstede (1911-1994)|E.J.Th.A.M. van Emstede]], Streekarchivaris van Peelland - G.E.B. Deurne Kroniek 1916-1966 - Deurne, juni 1966.
<imagemap>
<imagemap>
Image: 10.321.JPG|thumb|500px|left|Het personeel van het voormalige GEB bij elkaar. Ga met de muis over de foto voor de namen.
Image: 10.321.JPG|thumb|600px|left|Het personeel van het voormalige GEB bij elkaar. Ga met de muis over de foto voor de namen.


rect 75 169 107 381 [[?|1=Carli van Griensven]]
rect 75 169 107 381 [[?|1=Carli van Griensven]]

Versie van 7 jun 2014 22:32

Het GEB was vanaf het begin in de kelder van het Gemeentehuis gevestigd. In 1939 verhuisde het GEB naar een nieuw gebouw achter het gemeentehuis.
Foto Collectie Ton Hartjens
Directeur Adrianus Dekkers wordt bij zijn afscheid in 1956 koninklijk onderscheiden.
Foto coll. Frans Gloudemans

Het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB) van Deurne ontstak op 13 juni 1916 voor het eerst officieel het electrisch licht.


Bij raadsbesluit van 30 april 1914 besloot de gemeenteraad om in Deurne een gemeentelijk elektriciteitsbedrijf op te zetten, waarmee Deurne een van de eerste gemeentes van Noord-Brabant was die dit initiatief nam. In februari 1915 gaf de gemeente opdracht aan de firma Alberts en Kluft te Amsterdam om een elektriciteitsnet (laagspanning) met straatverlichting in de kom van het dorp aan te leggen.

Bij het geboortehuis van Jan Floris Martinet aan de Markt 12 verrezen de eerste duo-elektriciteitspalen van ongeveer zeven meter hoog. Het vervoer van elektriciteit was bovengronds. Via een netwerk van draden werd elke woning van stroom voorzien.

Op dinsdag 13 juni 1916 om half negen 's avonds werd het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf officieel geopend door de ontsteking van de elektrische verlichting van de raadzaal en van de versierde kiosk op de Markt. De eerste particuliere aansluiting vond twee dagen later plaats en wel bij bakkerij/café Hein van Griensven aan de Stationsstraat 2 (het woongedeelte bij de Potdeksel).

Het GEB betrok zijn elektriciteit vanaf het begin van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits-Maatschappij (PNEM, aanvankelijk vanuit haar centrale op het fabrieksterrein van Piet de Wit te Helmond.

De eerste directeur van het GEB was Adrianus Dekkers uit Mierlo; hij was aanvankelijk zowel met administratieve als technische werkzaamheden belast. Hij nam op 1 augustus 1956 afscheid van het GEB. Het bedrijf startte met drie werknemers en werkte al snel met een eigen bedrijfsauto. Elektromonteur Driekske Althuizen was een van deze werknemers.

Het ene kerkdorp na het andere kreeg elektriciteit. In 1939 was Helenaveen het laatste dorp dat op het elektrisch net werd aangesloten.

In 1941 eiste de Duitse bezetting 70 ton koperdraad. De bestaande netten zouden ijzerdraad ter vervanging krijgen. Door een vertragende briefwisseling en langzaamaan-actie van het GEB-personeel lag op het einde van de oorlog vier ton voor verzending gereed, maar er was toen nog niets verzonden.

Na de Tweede Wereldoorlog was Habets lange tijd directeur van het energiebedrijf.

Lange tijd was het GEB een winstgevend bedrijf dat de gemeente extra inkomsten opleverde. Op 1 juli 1975 werd het GEB verkocht aan de PNEM, dat een rayonkantoor vestigde aan de Lagekerk 7.

Literatuur

1=Carli van Griensven2=Maria Vervoordeldonk-Slegers3=Louis Verberne4=Emmanuel Habets (Directeur)5= Joop Blommaert6=Gerard Moors7=Gerrit van Enckevort8=Sjaak Stevens9=Piet Louwers10=Rien Voets11=Toon Slaats12=Sjaak Waaijenburg13=Piet Koolen14=Theo Verhappen15=Lou Lutters16=Noud Seijkens17= Kees Huijps18=Jan Janssen19=Bert Derks20=Wim Scharroo21=Juus Bankers22=Sjaak van Waaijenburg23=Frans Crooijmans24=Jan Relou (Helmond)25=Jan Mostermans26=Wim Aarts27=Gerrit Goossens
Het personeel van het voormalige GEB bij elkaar. Ga met de muis over de foto voor de namen.