Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Huishoudschool aan de Visser: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De bestaande huishoudschoolactiviteiten van pastoor Roes werden na zijn overlijden op 28 februari 1946 geformaliseerd met d...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Logo huishoudschool De Visser.JPG|250px|thumb|Het allereerste logo van de nieuwe [[huishoudschool]]. Foto collectie Pieter Willems]]
De [[Huishoudschool (circa 1925-1946)|bestaande huishoudschoolactiviteiten]] van [[pastoor Roes]] werden na zijn overlijden op 28 februari 1946 geformaliseerd met de oprichting van de '''R.-K. Huishoudschool aan de Visser'''.
De [[Huishoudschool (circa 1925-1946)|bestaande huishoudschoolactiviteiten]] van [[pastoor Roes]] werden na zijn overlijden op 28 februari 1946 geformaliseerd met de oprichting van de '''R.-K. Huishoudschool aan de Visser'''.



Versie van 15 apr 2014 20:53

Het allereerste logo van de nieuwe huishoudschool. Foto collectie Pieter Willems

De bestaande huishoudschoolactiviteiten van pastoor Roes werden na zijn overlijden op 28 februari 1946 geformaliseerd met de oprichting van de R.-K. Huishoudschool aan de Visser.


Algemeen

Pastoor Roes was op 4 oktober 1941 overleden en kon zijn activiteiten na de bevrijding niet voortzetten. Pastoor Van Dinter, de opvolger van pastoor Witlox en nog maar net geïnstalleerd, formeerde een oprichtingsbestuur en zo kon op 28 februari 1946 de door notaris Tromp opgestelde stichtingsakte verlijden en was de "R.-K. Huishoudschool aan de Visser" een feit.

Stichtingsakte

In de akte was onder andere opgenomen:
Artikel 1: "De stichting is genaamd: Roomsch Katholieke Stichting voor bevordering van het Nijverheidsonderwijs te Deurne en Omstreken"
Artikel 3: "De stichting tracht haar doel te bereiken: 1. door het exploiteren van de reeds bestaande Huishoudschool te Deurne in het gebouw Sancta Maria, aldaar,"
Artikel 5:Vanaf heden wordt het Bestuur gevormd door:

Zo kwam de huishoudschool officieel tot stand en was ze nog steeds in het gebouwencomplex Sancta Maria aan de Visser ondergebracht onder aanvoering van directrice zuster Mechtilda. De school telde 60 leerlingen in de tweejarige, primaire opleiding. De lessen werden door in totaal zes docenten verzorgd.

In 1955 wijzigde de Leerplichtwet: 14-jarigen mochten niet meer gaan werken! Om deze kinderen op te vangen ging in dat jaar de Assistentenklas (A,N en H) van start. Dat leerjaar gaf wat uitbreiding van de leerstof en leidde op tot huishoudassistent.

Door deze verlenging en uitbreiding werd de Mater Amabilisschool (MAS), in 1952 met scholing in de avonduren voor 17-25 jarige meisjes gestart, min of meer overbodig. In 1957 kwam de eerste mannelijke docent in dienst van de huishoudschool: Hubertus Maternus (Matern) Gijsen (1927-1990)

Met het gebouw Sancta Maria had de school een ‘moeilijke, schamele huisvesting; een uitgeleefd en somber gebouw’. Het bestuur besloot tot nieuwbouw, en maakte onder een nieuwe naam R.-K. Huishoudschool Sancta Maria een nieuwe start aan de Kruisstraat.

Bronnen

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties