Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Botim: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:13.406.jpg|thumb|350px|Opening van de Botim. In het midden het echtpaar Jan Bouwmans - Lies Kanters.<br>
[[Bestand:13.406.jpg|thumb|350px|Opening van de nieuwe bedrijfshal van Botim op zaterdag 31 juli 1965. In het midden het echtpaar Jan Bouwmans - Lies Kanters.<br>Foto: collectie Ton Hartjens]]
Foto: collectie Ton Hartjens]]
'''Botim''' was de naam van een timmerfabriek in Deurne, opgericht in 1960 door [[Johan Bouwmans (1933-2007)|Jan Bouwmans]].  De naam ''Botim'' is een samentrekking van '''Bo'''uwmans - '''tim'''merfabriek.


'''Botim''' is een timmerfabriek en keukencentrum in Deurne, opgericht door [[Johan Bouwmans (1933-2007)|Jan Bouwmans]].




De naam ''Botim'' is een samentrekking van '''Bo'''uwmans - '''tim'''merfabriek.<br>
In 1960 begon hij met vier personeelsleden zijn eigen timmerfabriek voor machinale houtbewerking aan de [[Industrieweg]] in de [[Sint-Jozefparochie]] op te bouwen onder de naam NV Botim. Het vloeroppervlak in de fabriek was 300 vierkante meter waar kozijnen, deuren en ramen werden gemaakt.
Jan - d'n Botim - Bouwmans bouwde aan de [[Industrieweg]] een bloeiende timmerfabriek op. Het eerste  bedrijfspand van de Botim werd rond 2008 gesloopt om plaats te maken voor de woningen die er in het kader van [[project Spoorzone]] werden gebouwd. Het keukencentrum van Botim werd in de jaren '90 gevestigd in het pand aan de [[Stationsstraat 65]], waarin voorheen [[warenhuis Wasser]] gehuisvest was.


[[Bestand:22.359.jpg|thumb|centre|550px|
Na vijf jaar, op zaterdag 31 juli 1965, werd naast zijn timmerfabriek aan de Industrieweg een nieuwe door [[pastoor Van Abeelen]] ingezegend en door [[burgemeester Hoebens]] officieel geopend waardoor de fabrieksoppervlakte groeide tot 2500 vierkante. Op dat moment waren er 40 medewerkers.
Foto: collectie [[Peter Vink]]]]
 
Jan zag in de normale woningbouw niet zoveel brood meer en verlegde zijn focus naar de interieurverzorging bij grote instellingen en in villa's. In 1969 werd Botim opnieuw uitgebreid, nu met een showroom  / keukencentrum.  Rond 1977 werd een bouwmarkt aan het bedrijf toegevoegd.
 
Eind zestiger jaren werd het vaste meubilair, de diverse betimmeringen en keukeninrichtingen van het nieuwe [[Sint-Willibrordusziekenhuis ]]  alsmede de inrichting van de Verpleegstersflat,
door Botim verzorgd.
In 1970 kreeg hij de opdracht om het houtwerk van Paleis 't Loo bij Apeldoorn te restaureren, een klus waar het bedrijf zes jaar aan gewerkt heeft. Een ander bijzonder project was de flinke opknapbeurt van de Sint-Jan in Den Bosch. In 1978 breidde hij zijn activiteiten uit met een keukencentrum en een bouwmarkt en had hij in totaal 75 medewerkers.  [[Jan Hohmann
===Verkoop bedrijf===
In 1997, na bijna veertig jaar, verkocht hij zijn bedrijf, waar [[Jan Hohmann]] nog ooit adviseur van was, aan het Eindhovense bedrijf "Gielissen Interiors Exhibitions".  Het bedrijfspand aan de Industrieweg  werd rond 2008 gesloopt om plaats te maken voor woningen die er in het kader van [[project Spoorzone]] werden gebouwd.
 
Het keukencentrum van Botim werd in de jaren '90 gevestigd in het pand aan de [[Stationsstraat 65]], waarin voorheen [[warenhuis Wasser]] gehuisvest was.
 
[[Bestand:22.359.jpg|thumb|centre|550px|Foto: collectie [[Peter Vink]]]]




[[categorie:houtbewerkingsbedrijf]]
[[categorie:houtbewerkingsbedrijf]]

Versie van 25 jul 2015 15:03

Opening van de nieuwe bedrijfshal van Botim op zaterdag 31 juli 1965. In het midden het echtpaar Jan Bouwmans - Lies Kanters.
Foto: collectie Ton Hartjens

Botim was de naam van een timmerfabriek in Deurne, opgericht in 1960 door Jan Bouwmans. De naam Botim is een samentrekking van Bouwmans - timmerfabriek.


In 1960 begon hij met vier personeelsleden zijn eigen timmerfabriek voor machinale houtbewerking aan de Industrieweg in de Sint-Jozefparochie op te bouwen onder de naam NV Botim. Het vloeroppervlak in de fabriek was 300 vierkante meter waar kozijnen, deuren en ramen werden gemaakt.

Na vijf jaar, op zaterdag 31 juli 1965, werd naast zijn timmerfabriek aan de Industrieweg een nieuwe door pastoor Van Abeelen ingezegend en door burgemeester Hoebens officieel geopend waardoor de fabrieksoppervlakte groeide tot 2500 vierkante. Op dat moment waren er 40 medewerkers.

Jan zag in de normale woningbouw niet zoveel brood meer en verlegde zijn focus naar de interieurverzorging bij grote instellingen en in villa's. In 1969 werd Botim opnieuw uitgebreid, nu met een showroom / keukencentrum. Rond 1977 werd een bouwmarkt aan het bedrijf toegevoegd.

Eind zestiger jaren werd het vaste meubilair, de diverse betimmeringen en keukeninrichtingen van het nieuwe Sint-Willibrordusziekenhuis alsmede de inrichting van de Verpleegstersflat, door Botim verzorgd. In 1970 kreeg hij de opdracht om het houtwerk van Paleis 't Loo bij Apeldoorn te restaureren, een klus waar het bedrijf zes jaar aan gewerkt heeft. Een ander bijzonder project was de flinke opknapbeurt van de Sint-Jan in Den Bosch. In 1978 breidde hij zijn activiteiten uit met een keukencentrum en een bouwmarkt en had hij in totaal 75 medewerkers. [[Jan Hohmann

Verkoop bedrijf

In 1997, na bijna veertig jaar, verkocht hij zijn bedrijf, waar Jan Hohmann nog ooit adviseur van was, aan het Eindhovense bedrijf "Gielissen Interiors Exhibitions". Het bedrijfspand aan de Industrieweg werd rond 2008 gesloopt om plaats te maken voor woningen die er in het kader van project Spoorzone werden gebouwd.

Het keukencentrum van Botim werd in de jaren '90 gevestigd in het pand aan de Stationsstraat 65, waarin voorheen warenhuis Wasser gehuisvest was.

Foto: collectie Peter Vink