Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Naamdragers van beroemde Deurnenaren: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
|||
Regel 32: | Regel 32: | ||
=== Van Riet === | === Van Riet === | ||
De Deurnese familie Van Riet leverde in de 19e eeuw notarissen, doktoren en burgemeesters aan onder meer Deurne, Asten, Someren en Vlierden. De familie blijkt een uitgebreid nageslacht te hebben gekregen, vooral via de Somerense notaris en burgemeester [[Frederik Willem Adriaan van Riet (1806-1889)]]. Nazaten wonen in Helmond en Hoogeveen. Functies als hiervoor genoemd bekleden zij al lang niet meer. | De Deurnese familie Van Riet leverde in de 19e eeuw notarissen, doktoren en burgemeesters aan onder meer Deurne, Asten, Someren en Vlierden. De familie blijkt een uitgebreid nageslacht te hebben gekregen, vooral via de Somerense notaris en burgemeester [[Frederik Willem Adriaan van Riet (1806-1889)]]. Nazaten wonen in Helmond en Hoogeveen. Functies als hiervoor genoemd bekleden zij al lang niet meer. Wel behoren de Helmondse apothekers Jan van Riet (1907-1969) en diens zoon Frederik Willem Adriaan van Riet (1934-2020) tot deze familie. | ||
== Overig == | == Overig == |
Versie van 14 apr 2020 13:07
Vooral buiten Deurne leven er nog steeds veel naamdragers van beroemde Deurnenaren. Het gaat vaak om nazaten in directe mannelijke lijn, waarbij we aan de achternaam soms nog kunnen herkennen dat ze een directe nazaat van een bekende Deurnenaar zijn. In andere gevallen is de naam door naamsaanneming overgedragen.
Kasteelheren
Van Doerne
Anders dan soms wordt vermoed was Hub van Doorne geen afstammeling van de kasteelheren van Deurne, die Van Doerne heetten. De overgrootvader van Hub, Martinus van Doren was afkomstig uit Gerwen, bij Nuenen. Toch leven er nog wel naamdragers van de adellijke familie die zowel het Groot Kasteel als het Klein Kasteel liet bouwen. De tien zonen van aannemer Harrie van Doorne (1885-1966) en Antonia van Loon (1898-1948) en hun nageslacht, alsmede de kinderen van Harrie's broer Johannes van Doorne (1882-1931), zijn de weinige personen die kunnen zeggen dat zij in rechte mannelijke lijn van de Van Doerne's afstammen, en wel van de bouwer van het Groot Kasteel, Ghevaert van Doerne (ca 1360 - ca 1408).
Uit een andere linie stammen de nazaten van de verbannen Vincent van Doerne. Zij leven nog altijd onder de naam Van Doorne op verschillende plekken in Nederland. Vincent is een afstammeling van de andere lijn van de Van Doerne's, namelijk die van het Klein Kasteel.
De Smeth
De laatste Deurnese kasteelheer, Theodore baron de Smeth (1919-1988), overleed na enkele burgemeesterschappen in 1988 zonder mannelijk nageslacht. Samen met zijn vrouw had hij twee dochters geadopteerd, die voor zover bekend nog in leven zijn en anno 2012 omstreeks 61 en 56 jaar oud zijn. Zijn drie broers hebben wel nageslacht in mannelijke lijn; Henri de Smeth (1913-1989) had één zoon die op zijn beurt twee zonen heeft, Paul Arnold Jacques de Smeth (1917-1983) had één zoon die ook één zoon heeft, en Jan Anne de Smeth (1924) heeft twee zonen van wie de jongste één zoon heeft. In de generatie jongvolwassenen (anno 2012 tussen 17 en 32 jaar) zijn er daarmee vier leden uit de directe familie van de laatste kasteelheer die de naam en titel kunnen doorgeven. Eén van hen, de kleinzoon van Paul A.J. (geboren in 1989), zal na de dood van zijn vader titulair heer van Alphen en Rietveld worden.
Predikanten
Martinet
Een voorbeeld van het overleven van een naam door naamsaanneming is de achternaam van Johannes Florentius Martinet (1729-1795). Hij had zelf geen kinderen, waardoor de naam in rechte mannelijke lijn uitstierf. Zijn zus had echter een zoon, Johannes Martinet Kuijpers (1762-1846), die de naam van zijn beroemde oom en leermeester achter zijn eigen achternaam plakte en daarmee een dubbele achternaam kreeg. Op zijn beurt gaf hij de naam weer door aan een kleinzoon van zijn vrouw's zuster, Johannes van Loenen Martinet (1840-1918), die net als zijn beroemde naamdragers predikant werd. Van hem leeft nageslacht in mannelijke lijn.
Bestuurders
Vissers
Op het eerste oog lijkt de achternaam van de 17e-eeuwse Deurnese secretaris en schout Otto de Visschere vrij snel na zijn dood te zijn uitgestorven. Niets is echter minder waar. Zijn oudste zoon Jan, schout in Horst, blijkt een uitgebreid nageslacht gehad te hebben dat nog altijd de naam Vissers draagt. Belangrijk daarbij was Jan's kleinzoon Gisbertus Georgius de Vischer (1691-1785), van wie alle nazaten met de naam Vissers afstammen.
Van Schaijk
De familie Van Schaijk leverde in de 18e eeuw verscheidene vorsters aan het Deurnese dorpsbestuur. Nog in de vroege 20e eeuw leefden er nazaten in Asten. Het is niet bekend of daar nog steeds nazaten uit deze familie wonen.
Van Riet
De Deurnese familie Van Riet leverde in de 19e eeuw notarissen, doktoren en burgemeesters aan onder meer Deurne, Asten, Someren en Vlierden. De familie blijkt een uitgebreid nageslacht te hebben gekregen, vooral via de Somerense notaris en burgemeester Frederik Willem Adriaan van Riet (1806-1889). Nazaten wonen in Helmond en Hoogeveen. Functies als hiervoor genoemd bekleden zij al lang niet meer. Wel behoren de Helmondse apothekers Jan van Riet (1907-1969) en diens zoon Frederik Willem Adriaan van Riet (1934-2020) tot deze familie.
Overig
Gielens
De eerste Deurnese pottenbakker was Swerius Jan Scheffers. Zijn nazaat in mannelijke lijn, Joannes Gielens (1778-1852), zorgde ervoor dat er tot op heden nageslacht met die naam leeft in Venray en directe omgeving.