Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sint-Willibrordusparochie (Helenaveen): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op 1 maart 1891 werd het Rectoraat van Liessel verheven tot '''Sint-Willibrordusparochie Helenaveen'''. Met het ontstaan van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Lie...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Op 1 maart 1891 werd het Rectoraat van Liessel verheven tot '''Sint-Willibrordusparochie Helenaveen'''. Met het ontstaan van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen op zaterdag 18 augustus 2001 kwam er weer een einde aan de zelfstandige parochie.
[[Bestand:22.631.jpg|thumb|400px|Bij de viering van het vijftigjarig bestaan van de parochie en het gouden priesterfeest van pastoor Van Haaren (in het midden) in 1941.<br>Foto coll. Johan Engels]]
===Algemeen===
De '''Sint-Willibrordusparochie Helenaveen''' ontstond op 1 maart 1891 toen het [[rectoraat Helenaveen]] van de [[parochie Liessel]] werd verheven tot zelfstandige parochie. Met het ontstaan van de [[Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen]] op zaterdag 18 augustus 2001 kwam er na 110 jaar een einde aan de zelfstandige parochie Helenaveen.
Op 15 september 1857 werd Helenaveen een rectoraat onder de [[parochie Liessel]], eveneens met de patroonheilige [[Willibrord|Sint Willibrordus]] en  [[Josephus Martinus Nuyts]] werd tot Rector van [[Helenaveen]] benoemd.  De eerste H. Mis had plaats half oktober 1857 in het achterhuis van de [[pastorie Helenaveen|pastorie]], toen noodkerk.
 
 
===Voorgeschiedenis===
Op 15 september 1857 werd Helenaveen een rectoraat onder de [[parochie Liessel]], eveneens met de patroonheilige [[Willibrord|Sint Willibrordus]] en  [[Josephus Martinus Nuijts (1814-1859)|Josephus Martinus Nuijts]] werd tot rector van [[Helenaveen]] benoemd.  De eerste Heilige Mis had plaats half oktober 1857 in het achterhuis van veenbaas Brouwer, dat toen als noodkerk fungeerde.
 
Na de eerste steenlegging in 1876 werd de nieuwe [[Sint-Willibrorduskerk (Helenaveen)|kerk]] in 1882 officieel in gebruik genomen. De nieuw gebouwde pastorie werd betrokken door rector [[Theodorus Lodevicus van den Eijnde (1823-1898)|Theodorus van den Eijnde]]. In een brief aan zijn bisschop gaf hij hem in overweging om Helenaveen tot een zelfstandige parochie te verheffen.


Vanaf 1868 tot 1882 werd er een nieuwe kerk en een pastorie gebouwd; deze werd betrokken door Rector Theodorus van den Einden. In een brief aan zijn bisschop gaf hij hem in overweging Helenaveen tot een parochie te verheffen.
===Parochie===
===Parochie===
Op 1 maart 1891 werd het Rectoraat van Liessel verheven tot parochie Sint-Willibrordusparochie Helenaveen en op diezelfde datum werd rector [[Wilhelmus Bijnen]] tot pastoor van de nieuwe parochie benoemd.
Op 1 maart 1891 werd het rectoraat van Liessel verheven tot Sint-Willibrordusparochie Helenaveen en rector [[Wilhelmus Casparus Aloisius Bijnen (1838-1896)|Wilhelmus Bijnen]] werd daarmee de eerste pastoor van de nieuwe parochie.
 
Op zondag 25 mei 1941 werd het vijftigjarig bestaan van de parochie Helenaveen gevierd. Op die dag werd tevens het gouden priesterfeest en het vijfentwintigjarig priesterschap in Helenaveen van [[Augustinus Cornelis Johannes van Haaren (1868-1947)|pastoor Van Haaren]] gevierd.
Na de verwoesting door [[Tweede Wereldoorlog|oorlogsgeweld]] in november 1944 van de [[Sint-Willibrorduskerk (Helenaveen)|Sint-Willibrorduskerk]] werd op 1 oktober 1951 de nieuwe kerk geconsacreerd en in gebruik genomen.


In november 1944 werd de [[Sint-Willibrorduskerk (Helenaveen)|Sint-Willibrorduskerk (Helenaveen)| Sint-Willibrorduskerk]] in Helenaveen door [[Tweede Wereldoorlog|oorlogsgeweld ]]verwoest. Op 1 oktober 1951 werd de nieuwe kerk geconsacreerd en in gebruik genomen.
Zie ook het overzicht van alle [[rectoren en pastoors van de parochie Helenaveen]].


===Pastorale Eenheid===
===Pastorale Eenheid===
Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde een fusie waarmee de historische situatie in feite werd hersteld. Op zaterdag 18 augustus 2001 werd [[Frank Lemmens]] in Liessel geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe  [[Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen]]
Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde een fusie waarmee de historische situatie in feite werd hersteld. Op zaterdag 18 augustus 2001 werd [[Frank Lemmens]] in Liessel geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe  [[Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen]].<ref>Brochure  [[1250 jaar St. Willibrordusparochies 739-1989]],  1989</ref>
===Zie ook:===
*[[ Rectoren en pastoors van de parochie Helenaveen]]
===Bron===
*Brochure  [[ 1250 jaar St. Willibrordusparochies 739-1989]] ,  1989


{{Appendix}}
[[Categorie:Parochie Sint Willibrordus Helenaveen]]
[[Categorie:Parochie Sint Willibrordus Helenaveen]]

Huidige versie van 20 nov 2015 om 12:02

Bij de viering van het vijftigjarig bestaan van de parochie en het gouden priesterfeest van pastoor Van Haaren (in het midden) in 1941.
Foto coll. Johan Engels

De Sint-Willibrordusparochie Helenaveen ontstond op 1 maart 1891 toen het rectoraat Helenaveen van de parochie Liessel werd verheven tot zelfstandige parochie. Met het ontstaan van de Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen op zaterdag 18 augustus 2001 kwam er na 110 jaar een einde aan de zelfstandige parochie Helenaveen.


Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 september 1857 werd Helenaveen een rectoraat onder de parochie Liessel, eveneens met de patroonheilige Sint Willibrordus en Josephus Martinus Nuijts werd tot rector van Helenaveen benoemd. De eerste Heilige Mis had plaats half oktober 1857 in het achterhuis van veenbaas Brouwer, dat toen als noodkerk fungeerde.

Na de eerste steenlegging in 1876 werd de nieuwe kerk in 1882 officieel in gebruik genomen. De nieuw gebouwde pastorie werd betrokken door rector Theodorus van den Eijnde. In een brief aan zijn bisschop gaf hij hem in overweging om Helenaveen tot een zelfstandige parochie te verheffen.

Parochie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 maart 1891 werd het rectoraat van Liessel verheven tot Sint-Willibrordusparochie Helenaveen en rector Wilhelmus Bijnen werd daarmee de eerste pastoor van de nieuwe parochie.

Op zondag 25 mei 1941 werd het vijftigjarig bestaan van de parochie Helenaveen gevierd. Op die dag werd tevens het gouden priesterfeest en het vijfentwintigjarig priesterschap in Helenaveen van pastoor Van Haaren gevierd.

Na de verwoesting door oorlogsgeweld in november 1944 van de Sint-Willibrorduskerk werd op 1 oktober 1951 de nieuwe kerk geconsacreerd en in gebruik genomen.

Zie ook het overzicht van alle rectoren en pastoors van de parochie Helenaveen.

Pastorale Eenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan pastoors volgde een fusie waarmee de historische situatie in feite werd hersteld. Op zaterdag 18 augustus 2001 werd Frank Lemmens in Liessel geïnstalleerd als pastoor van de nieuwe Pastorale Eenheid St. Willibrord Liessel-Neerkant-Helenaveen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties