Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Alfrinkcollege: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
[[ | [[Bestand:01.510.JPG|400px|thumb| Mavo in de [[Sint Jozefstraat]], 1991.]] | ||
In 1997 werden [[scholengemeenschap Elkervoorde]] ([[huishoudschool]]) en de [[Bernard Alfrink Mavo]] samengevoegd onder de nieuwe naam '''Alfrinkcollege''' welke school als deelschool binnen de [[Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne]] (IVO-Deurne) verder ging. | In 1997 werden [[scholengemeenschap Elkervoorde]] ([[huishoudschool]]) en de [[Bernard Alfrink Mavo]] samengevoegd onder de nieuwe naam '''Alfrinkcollege''' welke school als deelschool binnen de [[Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne]] (IVO-Deurne) verder ging. | ||
Huidige versie van 9 sep 2016 om 16:02
In 1997 werden scholengemeenschap Elkervoorde (huishoudschool) en de Bernard Alfrink Mavo samengevoegd onder de nieuwe naam Alfrinkcollege welke school als deelschool binnen de Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVO-Deurne) verder ging.
In december 1996 tekenden de Bernard Alfrink Mavo (BAM), de Dr. Hub van Doorneschool, de scholengemeenschap Elkervoorde en het Peellandcollege een intentieverklaring om per 1 augustus 1997 te komen tot één Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVO Deurne), vallend onder het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De fusie ging inderdaad door; het St.-Willibrord Gymnasium haakte bij de besprekingen af en bleef zelfstandig. Kleinschaligheid en herkenbaarheid van het onderwijsaanbod in Deurne blijven prioriteit houden. Rector van de nieuwe instelling werd Ad Cosijn, op dat moment al rector van het Peellandcollege. Elke deelschool kreeg een eigen deelschoolleider.
In eerste instantie betekende dit dat Bernard Alfrink Mavo en scholengemeenschap Elkervoorde samengingen onder de nieuwe naam "Alfrinkcollege". Intussen werd in 1999 het VMBO met de leerwegen ingevoerd: de Theoretische Leerweg (TL); de Gemengde Leerweg (GL); de Kaderberoepsgerichte Leerweg (KB) en de Basisberoepsgerichte Leerweg (BB) ingevoerd. En elke leerweg kent vier sectoren: Techniek; Zorg & Welzijn; Groen/Landbouw en Economie. Deelschoolleider Thea de Rijcke van het Alfrinkcollege bereidde nog wel de verhuizing naar het aangepaste schoolgebouw van de BAM aan de Sint Jozefstraat voor maar verkoos in 2001 een andere baan. In de Kerstvakantie van schooljaar 2000-2001 werd er verhuisd.
Het bestaande schoolgebouw van de Bernard Alfrink Mavo was toen grotendeels aangepast en was er onder andere een complete vleugel met nieuwe noodlokalen neergezet. In die beginjaren van de fusie is het aftasten, behelpen en gezamenlijk zoeken naar een oplossing. Het schoolgebouw was eigenlijk niet berekend op zo’n grote schoolbevolking.
In 2001 volgde Jan Oomens Thea de Rijcke op als de nieuwe deelschoolleider. In 2002 werden de laatste Vbo-diploma’s en in 2003 de eerste Vmbo-diploma’s uitgereikt. In 2003 startte de vierde deelschool van de Instelling, het praktijkonderwijs, in de voormalige aula van de Kruisstraat: De Sprong.
Met ingang van het schooljaar 2004-2005 ging de gehele Instelling werken met kerngroepen. Dit leidde opnieuw tot een gedeeltelijke verhuizing. Alle leerlingen van de Basisberoepsgerichte Leerweg gingen hun onderwijs krijgen op het Hub van Doornecollege. Een groep van ongeveer 25 docenten van het Alfrinkcollege verhuisde daarom opnieuw. Dit keer van de Jozefstraat naar de Haspelweg.
In augustus 2006 verhuisde het Alfrinkcollege naar het inmiddels verbouwde Peellandcollege. Die deelschool had inmiddels de nieuwbouw aan de Vloeieindsedreef betrokken. In november verrichtte onderwijsminister Maria van der Hoeven de officiële opening van zowel het Alfrinkcollege als De Sprong. Vanaf dat tijdstip werden de leerwegen KB en GL van de sectoren Techniek en Groen/Landbouw van Hub van Doornecollege toegevoegd aan het team van het Alfrinkcollege. Het pendelen was begonnen want de praktijkvakken van de genoemde leerwegen werden nog wel in het gebouw van het Hub van Doornecollege aan de Haspelweg gegeven!
In 2007 werd het voormalige schoolgebouw van de BAM afgebroken. De gymzalen bleven vooralsnog staan. Deelschooldirecteur Jan Oomens maakte plaats voor Wiel Wijnen, op dat moment deelschooldirecteur van Hub van Doornecollege.
Het nieuwe Hub van Doornecollege aan de Vloeiendesedreef werd in 2010 geopend. Het onderwijsvierkant was nu compleet. Alsnog startte de bouw van een nieuwe sporthal met kantine. De twee ‘gespaarde’ gymzalen werden toch nog gesloopt. In juli 2011 werd het nieuwe sportcomplex De Peelhorst geopend.
De bovenbouw van de Kaderberoepsgerichte Leerweg verhuisde in schooljaar 2011-2012 naar het nieuwe Hub van Doornecollege. Daar zijn nu beide Beroepsgerichte Leerwegen ondergebracht. Op het Alfrinkcollege blijven de Theoretische- en de Gemengde Leerweg. In 2011 werd rector Ad Cosijn van de Instelling opgevolgd door Monique van Roosmalen. In schooljaar 2011-2012 ging men weer bewust de term Mavo hanteren. Ook is er de mogelijkheid om in de Mavo-kansklas geplaatst te worden. Rutger van Deursen is dan inmiddels de opvolger van directeur Wiel Wijnen geworden. Maar dan van de beide Vmbo-scholen: het Alfrinkcollege en het Hub van Doornecollege.
Bron[bewerken | brontekst bewerken]
- Archief Pieter Willems, tijdens zijn hele loopbaan docent aan de huishoudschool