U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(30 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:00.146.JPG|thumb|left|400px|Optocht in Deurne bij gelegenheid van de viering van 100 jaar onafhankelijkheid in 1913]]
{{#ask:
 
  [[Category:Historisch feitje]]
In 1913 vierde ook Deurne feest rond het honderdjarig bestaan van het herstel van Neerlands Onafhankelijkheid. Centraal stond op dit feest de grote historische optocht, die was gebaseerd op de gebeurtenissen rond 1813 in ons land.
|format=embedded
   
|order=random
Deze foto, gemaakt tijdens de 100-jarige onafhankelijkheidsvieringen in Deurne. Rechts is de ingang van het oude naamloze zandpad / zandweggetje, sinds 1953 [[Pastoor Jacobsstraat]] genoemd, duidelijk te zien. Links op de foto is het dak van [[Wilbertshove]] en recht vooruit het huidige [[Heemhuis]] aan de [[Stationsstraat 73]]. Links van het zandpad achter de bomen is ook het huis van [[Leonardus Goossens (1842-1924)]], gemeenteontvanger, op de plek van het huidige adres [[Stationsstraat 80-84]], nog een beetje zichtbaar.
|limit=1
 
|searchlabel=
===2013===
}}
Dit jaar zal het tweehonderd jaar geleden zijn dat Nederland onafhankelijk werd. 
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>

Huidige versie van 3 jan 2024 om 17:34

Kinder- en/of vrouwenmishandeling

Kinder- en/of vrouwenmishandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Maria, de dochter van Frans Willem Gielens de Smed, werd ook wel Meriken Kebbels genoemd en was een potige dame. Ze leefde ongeveer tussen 1620 en 1680 in Deurne en was gehuwd met de uit Meijel afkomstige Jan Hermans.
Rond 1660 liep ze in Deurne op straat en zag voor het huis van Jan Willems een vierjarig kind spelen. Het is niet duidelijk wat er precies gebeurde, maar Meriken zou het kind flink hebben geslagen. Het kind gilde en schreide in ieder geval verschrikkelijk. De vader, die binnen zat te eten, hoorde dat en kwam naar buiten met in zijn hand een stuk hout waarmee hij in zijn pap had geroerd.
De vader vertelde later aan de schepenen van Deurne dat Meriken zijn kind zo hard had geslagen dat ze daarvoor moest worden berecht.
Van haar kant daagden Meriken en haar man de vader voor het Deurnese gerecht. Ze was volgens haar door Jan Willems zo furieuselijcken ter aerden nedergeworpen, geslagen en gestooten, dat ze thuis eenen merckelijcken tijt het bed moest houden.
Van zijn kant verklaarde Jan later dat hij Meriken niet met zijn paproerhout had geslagen.
Of en zo ja welk vonnis er geveld werd door de schepenbank is helaas uit de bewaard gebleven archiefstukken niet op te maken.