Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Klotgemul: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Klotgemul werd in 1993 bedacht door de PrCie als bonte avond voor De Peelstrekels)
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
1992 – Hartstikke jaloers waren we in Deurne, op die carnavalsclub over het spoor in de Hei die het gewoon voor mekaar kreeg een formidabele bonte avond te organiseren met enkel artiesten van eigen bodem. In het Peelstrekelrijk was het naar ons idee al een paar jaar armoe troef. De grandioze Prinsengarde-avonden van de jaren ’70 en ’80, waar twee avonden achter mekaar ‘Deurzes allerschônste’ op het podium stonden voor een uitverkochte Vierspan, waren jaren eerder al een bloedeloze dood gestorven. We hadden enkel nog de Gala-avonden, waar behalve Peelstrekelpraeses Geerd Jansen niemand in gala-outfit kwam, waar alleen maar duurbetaalde artiesten van buitenaf optraden en waarvoor de kaartjes zo duur waren dat je voor datzelfde geld ook drie weken op wintersport kon. En natuurlijk genoten ook wij daar van de Sjawi’s, Petazzi mì Skruwsaws, Striepke Veur en al die andere grote namen, maar het deed ons clubje verrekte zeer dat wij, als grootste carnavalsvereniging van Deurne, zelf niets fatsoenlijks op de planken konden zetten.
'''Klotgemul''' was de naam van een of meer jaarlijkse ontspanningsavonden, die vanaf 1993 aanvankelijk georganiseerd werden door de pr-commissie (PrCie) van [[carnavalsvereniging De Peelstrekels]], met optredens van plaatselijke en regionale artiesten.


Het kwam ons eigenlijk dus wel heel goed uit dat Geerd Jansen kort na carnaval 1992 aan onze vergadertafel bij Jozeve aanschoof met de vraag of wij niet iets op touw konden zetten voor de leden van de Club van Honderd, toentertijd het clubje dat de centjes voor de Peelstrekels bij mekaar schraapte. Daar lag dus beslist een uitdaging voor ons, vonden we zelf en we waren het al meteen eens over de uitgangspunten: alleen maar ‘van Deurze vur Deurze’, artiesten treden gratis op en leden van de Club van Honderd mogen voor niks en alle anderen voor een schijntje naar binnen. PrCie-nestor Cor Brüggenwirth schudde de allermooiste naam voor het evenement zomaar even ter plekke uit zijn mouw: ‘Klotgemul’! Restjes klot dus, niet zo duur als échte turven, maar het brandt prima en geeft net zoveel warmte af. Die vlag dekte buitengewoon de lading, dat wisten we meteen. Het Klotgemul; het zou zowaar een begrip worden in Deurne.


Het was toch niet ‘efkes möllek haole’ zoals wij, naïef als we waren, dachten. Het bleek verdomd lastig het programma van die allereerste editie gevuld te krijgen met Deurnese kneiteracts. Veel artiesten, die aanvankelijk wel wilden, werden minder heldhaftig als het er echt op aan kwam, een fantastische goochelact presteerde het twee weken voor de aftrap een arm te breken op een skipiste en Tonnie Wijnands, die in zijn nummer nog riep dat op zijn rekening altijd Gèr Gedaon stond, bleek uiteindelijk veel en veel te duur voor onze smalle beurs. Maar we kregen het voor mekaar, met fantastische artiesten als Peter Aarts, de altijd pikante dames van Zes Stuks, het gewaagde politieke cabaret van Guido Goorts en Rini Claassen en nog veel meer geweldige anderen. Helemaal gelukkig werden we toen we Jan van Schijndel, Rob van Poorten en Eric Joosten met hun 2 ½ Watt als uitsmijter en ook nog eens de Hôsbengels als kapel van dienst konden strikken. Om het programma helemaal dicht te krijgen sleutelden we zelf ook nog wat in elkaar en het leek zowaar alsof het publiek ons niet eens zo heel erg slecht vond. Het beviel ons in ieder geval zo goed dat we zomaar enkele jaren mee bleven doen. Met wisselend succes; dat wel…
Letterlijk betekent klotgemul: verkruimelde turf. Deze naam voor het evenement werd bedacht door [[Cor Brüggenwirth]]. De artiesten traden gratis op en de toegangsprijzen waren laag, waardoor voor weinig geld veel amusement werd geboden, net als goedkopere turfmolm zo goed warmte geeft als duurdere turf.  


Dat eerste Klotgemul in 1993 in die onvolprezen Vierspan was meteen een geweldige knaller; fantastische acts, volle bak, een publiek dat uit z’n dak ging en een geweldig ‘bijbal’ na afloop. Artiesten blij, Geerd Jansen erg blij, Willy Bijsterveld stiekem een beetje blij en wij heel erg dronken, want dit succes moesten we meteen vieren natuurlijk! Voor de volgende edities bleek het vullen van het programma steeds gemakkelijker te worden; half Deurne wilde na die geweldige eerste keer ineens wel een keer meedoen. Sterker nog; we waren na een paar succesvolle edities genoodzaakt artiesten en groepen op een wachtlijst te zetten en we kregen het zelfs zo hoog in onze bol dat we acts die wij zelf niet goed genoeg vonden gewoonweg weigerden. Het publiek vond alles geweldig, de gratis en spotgoedkope kaartjes vlogen de deur uit en het duurde dan ook niet lang voordat we noodgedwongen naar twee avonden moesten.
Het eerste jaar traden onder meer [[Peter Aarts]], [[Ans van Hout]], [[Wil van de Vranden]], de damesgroep [[6-stuks]], de groep [[Stief]], [[Paul van Beek]], [[Meziekmoakerij Bloast Urn Op]] en [[de Hosbengels]] op.


Een tiental jaren organiseerden we, tot volle tevredenheid (vooral van onszelf), deze échte Deurnese bonte avond, totdat we de Peelstrekels bereid vonden het van ons over te nemen. Wijzelf wilden gewoon andere leuke dingen gaan doen. Die Peelstrekels gingen zelf de kar trekken en, hoewel nog enige jaren enkelen van ons in de betreffende commissie zaten, was onze betrokkenheid met het evenement eigenlijk wel voorbij. Helaas bleken de bestuurders die na Geerd Jansen kwamen een stuk hebberiger, zodat de toegangsprijzen omhoog vlogen en de artiesten, die nog steeds voor niks optraden, steeds minder in de spreekwoordelijke watten werden gelegd. De bezieling van de commissie werd allengs minder en uiteindelijk het animo van artiesten en publiek ook. In 2013 stierf Deurnes mooiste bonte avond, Het Klotgemul, een roemloze dood en werd vervangen door de Quatsja-avonden waarop ook weer artiesten van buitenaf optreden en het dorpse karakter minder prominent aanwezig is.
Door het grote succes van dat eerste jaar was er de eerste daarop volgende jaren veel belangstelling voor deze bonte avonden. Daarna verminderden animo van publiek en artiesten en stegen de toegangsprijzen. In 2013 werden de gala-avond en de amusementsavonden samengevoegd tot één evenement dat [[Quatsja]] ging heten.
 
[[categorie:evenement]]

Huidige versie van 17 jan 2023 om 17:20

Klotgemul was de naam van een of meer jaarlijkse ontspanningsavonden, die vanaf 1993 aanvankelijk georganiseerd werden door de pr-commissie (PrCie) van carnavalsvereniging De Peelstrekels, met optredens van plaatselijke en regionale artiesten.


Letterlijk betekent klotgemul: verkruimelde turf. Deze naam voor het evenement werd bedacht door Cor Brüggenwirth. De artiesten traden gratis op en de toegangsprijzen waren laag, waardoor voor weinig geld veel amusement werd geboden, net als goedkopere turfmolm zo goed warmte geeft als duurdere turf.

Het eerste jaar traden onder meer Peter Aarts, Ans van Hout, Wil van de Vranden, de damesgroep 6-stuks, de groep Stief, Paul van Beek, Meziekmoakerij Bloast Urn Op en de Hosbengels op.

Door het grote succes van dat eerste jaar was er de eerste daarop volgende jaren veel belangstelling voor deze bonte avonden. Daarna verminderden animo van publiek en artiesten en stegen de toegangsprijzen. In 2013 werden de gala-avond en de amusementsavonden samengevoegd tot één evenement dat Quatsja ging heten.