Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Katholieke Arbeidersjeugd: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:14.345 a.jpg|thumb|450px|Leden van de K.A.J. uit de [[gemeente Deurne]] voor de ingang van het Missiehuis SVD aan de [[Vlierdenseweg]] rond 1955. Klik op het icoon voor meer informatie<br>Foto: collectie Jan Knapen]]
[[Bestand:14.345 a.jpg|thumb|450px|Leden van de K.A.J. uit de [[gemeente Deurne]] voor de ingang van het Missiehuis SVD aan de [[Vlierdenseweg]] rond 1955. Klik op het icoon voor meer informatie<br>Foto: collectie Jan Knapen]]
[[Bestand:13.314.jpg|thumb|450px|De K.A.J. met de priesterwijding van Han Welten. Klik op  het icoon voor meer informatie.<br>Foto: collectie Ton Hartjens]]
[[Bestand:13.314.jpg|thumb|450px|De K.A.J. met de priesterwijding van Han Welten. Klik op  het icoon voor meer informatie.<br><small>foto collectie Ton Hartjens</small>]]
[[Bestand:13.501.jpg|thumb|450px|Kerstviering van de K.A.J. Neerkant. Klik op het icoon voor meer informatie.<br>Foto: collectie Gerard van meren]]
[[Bestand:13.501.jpg|thumb|450px|Kerstviering van de K.A.J. Neerkant.<br><small>foto collectie Gerard van Someren</small>]]
De '''Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ)''' was een georganiseerde beweging voor de werkende arbeidersjeugd tussen 16 en 23 jaar, die in [[Deurne]] vanaf 1946 tot in de jaren 70 actief was.  
De '''Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ)''' was een georganiseerde beweging voor de werkende arbeidersjeugd tussen 16 en 23 jaar, die in Deurne vanaf 1946 tot in de jaren 70 actief was.  




De K.A.J.-leden werden ook wel aangeduid als Kajotters. Ook in de [[Sint-Jozefparochie]], [[Liessel]], [[Neerkant]] en [[Zeilberg]] waren eigen afdelingen van de K.A.J. De bijeenkomsten van de afdeling Deurne van de Katholieke Arbeidersjeugd vonden plaats in het [[patronaatgebouw Rust Roest]]. Op donderdag 17 januari 1946 werd daar de afdeling Deurne opgericht. Het oprichtingsbestuur was als volgt samengesteld: voorzitter A. van den Broek, secretaris [[Harrie Sauvé]], penningmeester J. Willems en [[kapelaan Schellekens]] uit [[Zeilberg]] als aalmoezenier.
De K.A.J.-leden werden ook wel aangeduid als Kajotters. Ook in de [[Sint-Jozefparochie]], [[Liessel]], [[Neerkant]] en [[Zeilberg]] waren eigen afdelingen van de K.A.J. De bijeenkomsten van de afdeling Deurne van de Katholieke Arbeidersjeugd vonden plaats in het [[patronaatgebouw Rust Roest]]. Op donderdag 17 januari 1946 werd daar de afdeling Deurne opgericht. Het oprichtingsbestuur was als volgt samengesteld: voorzitter A. van den Broek, secretaris [[Henricus Theodorus Petrus Sauvé (1918-1994)|Harrie Sauvé]], penningmeester J. Willems en [[kapelaan Schellekens]] uit [[Zeilberg]] als aalmoezenier. Deurne kende ook een vrouwenafdeling, de VKAJ. In 1960 gingen deze afdelingen, samen met die van [[Walsberg]] en [[Zeilberg]], op in de vereniging [[Werkende Jeugd Deurne]], die was gehuisvest  in het oude gebouw van de [[Levensschool De Peel]] aan de [[Muggenhoek (Deurne)|Muggenhoek]].


Van de K.A.J. afdeling [[Liessel]] was de samenstelling van het eerste bestuur in 1946 als volgt: voorzitter L. van den Berkmortel, secretaris [[Harrie Rijnders]] en penningmeester P. van Lierop. Bij de eerste ledenvergadering in november 1946 telde deze afdeling 28 leden.  
Van de K.A.J. afdeling [[Liessel]] was de samenstelling van het eerste bestuur in 1946 als volgt: voorzitter L. van den Berkmortel, secretaris [[Harrie Rijnders]] en penningmeester P. van Lierop. Bij de eerste ledenvergadering in november 1946 telde deze afdeling 28 leden.  


===Rome Kruistocht===
===Rome Kruistocht===
In de jaren 1955-1956 voerden de Kajotters een actie qenaamd ''Rome Kruistocht'' om een jonge arbeider uit Ghana de gelegenheid te geven om met hen een reis naar Rome-reis te maken. Het opgehaalde geld werd gebruikt voor zijn reis- en verblijfkosten. Overdag trok de Ghanees op met de Kajotters en hij verbleef in het [[Missiehuis St. Willibrord]] voor overnachting en ontbijt. De actie werd gevoerd door de Kajotters van Deurne, Sint-Jozefparochie, Liessel, [[Neerkant]] en Zeilberg.
In de jaren 1955-1956 voerden de Kajotters een actie genaamd ''Rome Kruistocht'' om een jonge arbeider uit Ghana de gelegenheid te geven om met hen een reis naar Rome-reis te maken. Het opgehaalde geld werd gebruikt voor zijn reis- en verblijfkosten. Overdag trok de Ghanees op met de Kajotters en hij verbleef in het [[Missiehuis St. Willibrord]] voor overnachting en ontbijt. De actie werd gevoerd door de Kajotters van Deurne, Sint-Jozefparochie, Liessel, [[Neerkant]] en Zeilberg.
 
 


[[categorie:belangenvereniging]]
[[categorie:belangenvereniging]]
[[categorie:Jeugdvereniging]]

Versie van 16 apr 2021 11:33

Leden van de K.A.J. uit de gemeente Deurne voor de ingang van het Missiehuis SVD aan de Vlierdenseweg rond 1955. Klik op het icoon voor meer informatie
Foto: collectie Jan Knapen
De K.A.J. met de priesterwijding van Han Welten. Klik op het icoon voor meer informatie.
foto collectie Ton Hartjens
Kerstviering van de K.A.J. Neerkant.
foto collectie Gerard van Someren

De Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ) was een georganiseerde beweging voor de werkende arbeidersjeugd tussen 16 en 23 jaar, die in Deurne vanaf 1946 tot in de jaren 70 actief was.


De K.A.J.-leden werden ook wel aangeduid als Kajotters. Ook in de Sint-Jozefparochie, Liessel, Neerkant en Zeilberg waren eigen afdelingen van de K.A.J. De bijeenkomsten van de afdeling Deurne van de Katholieke Arbeidersjeugd vonden plaats in het patronaatgebouw Rust Roest. Op donderdag 17 januari 1946 werd daar de afdeling Deurne opgericht. Het oprichtingsbestuur was als volgt samengesteld: voorzitter A. van den Broek, secretaris Harrie Sauvé, penningmeester J. Willems en kapelaan Schellekens uit Zeilberg als aalmoezenier. Deurne kende ook een vrouwenafdeling, de VKAJ. In 1960 gingen deze afdelingen, samen met die van Walsberg en Zeilberg, op in de vereniging Werkende Jeugd Deurne, die was gehuisvest in het oude gebouw van de Levensschool De Peel aan de Muggenhoek.

Van de K.A.J. afdeling Liessel was de samenstelling van het eerste bestuur in 1946 als volgt: voorzitter L. van den Berkmortel, secretaris Harrie Rijnders en penningmeester P. van Lierop. Bij de eerste ledenvergadering in november 1946 telde deze afdeling 28 leden.

Rome Kruistocht

In de jaren 1955-1956 voerden de Kajotters een actie genaamd Rome Kruistocht om een jonge arbeider uit Ghana de gelegenheid te geven om met hen een reis naar Rome-reis te maken. Het opgehaalde geld werd gebruikt voor zijn reis- en verblijfkosten. Overdag trok de Ghanees op met de Kajotters en hij verbleef in het Missiehuis St. Willibrord voor overnachting en ontbijt. De actie werd gevoerd door de Kajotters van Deurne, Sint-Jozefparochie, Liessel, Neerkant en Zeilberg.