Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Frans Willem van den Dungen (1875-1946): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 30: Regel 30:


== Politiek ==
== Politiek ==
Van 1902 tot 1905 was hij raadslid en beijverde hij zich voor de komst van een [[Kiosk (Markt)|kiosk]] op de [[Markt]]. Hij mocht de realisatie daarvan nog tijdens zijn zittingsperiode meemaken. Hij was ook nog enige tijd ambtenaar van de burgerlijke stand. Toen hij zich in april 1905 in het Gelderse Ewijk vestigde moest hij dit baantje, evenals zijn raadslidmaatschap, opgeven. In 1914 vestigde hij zich na veel omzwervingen weer definitief in [[Deurne (plaats)|Deurne]].
Van 1902 tot 1905 was hij raadslid en beijverde hij zich voor de komst van een [[Kiosk (Markt)|kiosk]] op de [[Markt]]. Hij mocht de realisatie daarvan nog tijdens zijn zittingsperiode meemaken. Hij was ook nog enige tijd ambtenaar van de burgerlijke stand. Toen hij zich in april 1905 in het Gelderse Ewijk vestigde moest hij dit baantje, evenals zijn raadslidmaatschap, opgeven. In 1914 vestigde hij zich na veel omzwervingen weer definitief in Deurne.


{{appendix}}
{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Dungen,Frans}}
{{DEFAULTSORT:Dungen,Frans van den}}
[[categorie:Van den Dungen|Frans]]
[[categorie:Van den Dungen|Frans]]
[[categorie:raadslid van Deurne en Liessel]]
[[categorie:raadslid van Deurne en Liessel]]
[[categorie:rozenkweker]]
[[categorie:rozenkweker]]

Huidige versie van 27 okt 2018 om 18:33

Frans Willem van den Dungen
19.624.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Frans Willem van den Dungen
Roepnaam Frans Willem
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 16 april 1875
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 28 februari 1946
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) rozenkweker
Bidprentje NBA
Stamboom.png Van den Dungen
Frans Willem van den Dungen was toezichthouder op landgoed De Rakt. Foto beschikbaar gesteld door Martien Mertens

Frans Willem van den Dungen (1875-1946) was toezichthouder van het familielandgoed De Rakt. Hij was ook enkele jaren raadslid van de gemeente Deurne en Liessel.


Frans Willem van den Dungen was het vierde kind uit een gezin van acht kinderen van kantonrechter Franciscus Wilhelmus van den Dungen (1834-1907) en Aldegonda Helena Huberta Maria Coovels (1840-1924).

Hij bracht zijn jeugd door op huize Landzicht aan de Stationsstraat, waar hij ook werd geboren. Later woonde hij bij zijn familie op villa Sint-Wilbertshove.

Hij bleef ongehuwd en was een levensgenieter die graag een borreltje lustte. Hij wilde graag vertellen dat hij twee broers had, een die hem uit de hel en een die hem uit de gevangenis hield. Zijn oudere broer was namelijk advocaat en zijn jongere broer pastoor.

Mishandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Hij kwam in ieder geval in 1913 in aanraking met de justitie. Hij werd er van beschuldigd dat hij op 22 oktober van dat jaar ene Vullings en diens echtgenote te Neerbosch mishandeld zou hebben. De veldwachter van die plaats maakte daarvan een proces-verbaal op en vroeg aan burgemeester Laan van Deurne om Van den Dungen te verhoren en daarvan proces-verbaal op te maken. In het verhoor, dat op 30 oktober plaats vond, vertelde de verdachte dat hij weliswaar toegaf dat hij dikwijls met ene Ariëns en diens chauffeur Brinkhof met de auto uit rijden ging, maar dat hij op 22 oktober noch in Neerbosch noch in Nijmegen was geweest en dat hij op 22 september 1913 van Mook naar Deurne was verhuisd en sindsdien niet meer was uit geweest. In een begeleidende staat van inlichtingen omtrent Frans Willem van den Dungen verklaarde de burgemeester Naar ik vermeen is hij dikwijls onder den invloed van drank en achter Aanmerkingen. (Hoe staat hij bekend) schreef de burgemeester: Niet ongunstig, althans indien hij niet onder den invloed van drank verkeert.[1] Het is niet bekend of zijn broer hem uit de gevangenis heeft kunnen houden.

Mogelijk heeft hij er als rozenkweker voor gezorgd dat huize Rozenberg, destijds in opdracht van zijn oom gebouwd, aan zijn naam kwam.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1902 tot 1905 was hij raadslid en beijverde hij zich voor de komst van een kiosk op de Markt. Hij mocht de realisatie daarvan nog tijdens zijn zittingsperiode meemaken. Hij was ook nog enige tijd ambtenaar van de burgerlijke stand. Toen hij zich in april 1905 in het Gelderse Ewijk vestigde moest hij dit baantje, evenals zijn raadslidmaatschap, opgeven. In 1914 vestigde hij zich na veel omzwervingen weer definitief in Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe Gemeentebestuur Deurne en Liessel 1813-1950 toegang 13180 inv.nr. 137/2.