Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Jansen de Wit: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:




De geschiedenis van ''Jansen de Wit'' gaat terug tot 1821 toen een zekere Martinus Jansen uit Weert bij zijn oproep voor militaire dienst opgaf dat hij kousenwever was. De naam ''Jansen de Wit'' ontstond in 1890 toen een zoon van genoemde Jansen, die gehuwd was met Catharina de Wit, zich in Eindhoven vestigde en zijn fabriek de naam ''Jansen de Wit'' gaf. Het bedrijf kende in de eerst helft van de 20e eeuw een explosieve groei met vestigingen in meerdere plaatsen, vooral in Zuid-Oost Brabant. De hoofdvestiging was in Schijndel en stond in de volksmond bekend als ''De Sok''. Bij het 40-jarig bestaan van de Schijndelse vestiging in 1955 schreef [[Antoon Coolen]] een herinneringsboek onder de titel ''Van de breischei tot 75 gauge, Het verhaal van een kousenfabriek''.
De geschiedenis van ''Jansen de Wit'' gaat terug tot 1821 toen een zekere Martinus Jansen uit Weert bij zijn oproep voor militaire dienst opgaf dat hij kousenwever was. De naam ''Jansen de Wit'' ontstond in 1890 toen een zoon van genoemde Jansen, die gehuwd was met Catharina de Wit, zich in Eindhoven vestigde en zijn fabriek de naam ''Jansen de Wit'' gaf.  


In 1960 vestigde de fabriek zich in Deurne en vonden twintig meisjes werk in [[zaal Mijberg]] in de [[Sint-Jozefparochie]]. In december 1961 verhuisde het personeel, er werkten inmiddels 54 dames, naar een groot houten noodlokaal. Aanvankelijk werd er in Deurne niet geweven maar werden elders geweven kousen verder afgewerkt. [[Adriaan Johan van Elderen (1925-2002)|Ad van Elderen]], zoon van [[Marinus Joannes van Elderen (1891-1963)]], had de dagelijkse leiding in de fabriek totdat de vestiging in 1968 werd opgeheven.
Het bedrijf kende in de eerst helft van de 20e eeuw een explosieve groei met vestigingen in meerdere plaatsen, vooral in Zuid-Oost Brabant. De hoofdvestiging was in Schijndel en stond in de volksmond bekend als ''De Sok''. Bij het 40-jarig bestaan van de Schijndelse vestiging in 1955 schreef [[Antoon Coolen]] een herinneringsboek onder de titel ''Van de breischei tot 75 gauge, Het verhaal van een kousenfabriek''.
 
In 1960 vestigde de fabriek zich in Deurne en vonden twintig meisjes werk in [[zaal Mijberg]] in de [[Sint-Jozefparochie]].  
Op maandag 4 december 1961 verhuisde het personeel, er werkten inmiddels 54 dames, naar een groot houten noodlokaal met een fabrieksruimte, maar ook een kantine, een kantoor, een garderobe en verdere voorzieningen.
 
Aanvankelijk werd er in Deurne niet geweven maar werden elders geweven kousen verder afgewerkt. [[Adriaan Johan van Elderen (1925-2002)|Ad van Elderen]], zoon van [[Marinus Joannes van Elderen (1891-1963)]], had de dagelijkse leiding in de fabriek totdat de vestiging in 1968 werd opgeheven.


[[categorie:Textielfabriek]]
[[categorie:Textielfabriek]]

Versie van 12 okt 2015 09:52

Jansen de Wit, Kousen- en sokkenfabriek in Deurne, zijaanzicht.
Foto: collectie Peter Vink
Jansen de Wit, Kousen- en sokkenfabriek in Deurne, vooraanzicht.
Foto: collectie Thea Mansvelders

De N.V. Kousen- en Sokkenfabriek Jansen de Wit vestigde zich in mei 1960 in Deurne.


De geschiedenis van Jansen de Wit gaat terug tot 1821 toen een zekere Martinus Jansen uit Weert bij zijn oproep voor militaire dienst opgaf dat hij kousenwever was. De naam Jansen de Wit ontstond in 1890 toen een zoon van genoemde Jansen, die gehuwd was met Catharina de Wit, zich in Eindhoven vestigde en zijn fabriek de naam Jansen de Wit gaf.

Het bedrijf kende in de eerst helft van de 20e eeuw een explosieve groei met vestigingen in meerdere plaatsen, vooral in Zuid-Oost Brabant. De hoofdvestiging was in Schijndel en stond in de volksmond bekend als De Sok. Bij het 40-jarig bestaan van de Schijndelse vestiging in 1955 schreef Antoon Coolen een herinneringsboek onder de titel Van de breischei tot 75 gauge, Het verhaal van een kousenfabriek.

In 1960 vestigde de fabriek zich in Deurne en vonden twintig meisjes werk in zaal Mijberg in de Sint-Jozefparochie. Op maandag 4 december 1961 verhuisde het personeel, er werkten inmiddels 54 dames, naar een groot houten noodlokaal met een fabrieksruimte, maar ook een kantine, een kantoor, een garderobe en verdere voorzieningen.

Aanvankelijk werd er in Deurne niet geweven maar werden elders geweven kousen verder afgewerkt. Ad van Elderen, zoon van Marinus Joannes van Elderen (1891-1963), had de dagelijkse leiding in de fabriek totdat de vestiging in 1968 werd opgeheven.