Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Merdimme toch evvelsie: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 4: Regel 4:




De peelrevue ''Merdimme toch evvelsie'' werd opgevoerd door de leden van de [[Katholieke Arbeiders Beweging]] (K.A.B.) bij gelegenheid van het K.A.B.-jubileum 1907 – 1947 in het patronaatsgebouw op de hoek [[Kerkstraat]]-[[Kruisstraat]] te [[Deurne]] in april - mei 1947. Het stuk is geschreven door P. Vermeltfoort uit Venray en Jan van Ooij. Het geheel stond onder regie van [[Wouter Kortooms]]. Voor de grimage zorgde [[Gerardus Walterius Kivits (1909-1975)|Gerrit Kivits]].
De peelrevue ''Merdimme toch evvelsie'' werd opgevoerd door de leden van de [[Katholieke Arbeiders Beweging]] (K.A.B.) bij gelegenheid van het K.A.B.-jubileum 1907 – 1947 in het [[patronaatgebouw Rust Roest]] op de hoek [[Kerkstraat]]-[[Kruisstraat]] te [[Deurne]] in april - mei 1947. Het stuk is geschreven door P. Vermeltfoort uit Venray en Jan van Ooij. Het geheel stond onder regie van [[Wouter Kortooms]]. Voor de grimage zorgde [[Gerardus Walterius Kivits (1909-1975)|Gerrit Kivits]].


„Merdimme toch evvelsie" is een [[Peelrevue]], waarin de grotere en kleinere gebeurtenissen uitgebeeld worden die zich in en om de Peel afspeelden rond degenen, die de grondslag legden voor de Katholieke Arbeiders Beweging.
„Merdimme toch evvelsie" is een Peelrevue, waarin de grotere en kleinere gebeurtenissen uitgebeeld worden die zich in en om de [[Peel]] afspeelden rond degenen, die de grondslag legden voor de Katholieke Arbeiders Beweging.


De revue bestond uit twaalf taferelen. In het tiende tafereel werd het Deurnese volkslied "[[Ken uw eigen plaats]]" van [[Jan van Ooij]] vertolkt.
De revue bestond uit twaalf taferelen. In het tiende tafereel werd het Deurnese volkslied "[[Ken uw eigen plaats]]" van [[Jan van Ooij]] vertolkt.

Versie van 3 jun 2014 09:49

Deze tekening sierde het programmaboekje, dat gedrukt was door Drukkerij Keijzers en voor 25 cent te koop was.

Merdimme toch evvelsie is de titel van een revue van P. Vermeltfoort en Jan van Ooij, die in april-mei 1947 werd uitgevoerd bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de K.A.B.


De peelrevue Merdimme toch evvelsie werd opgevoerd door de leden van de Katholieke Arbeiders Beweging (K.A.B.) bij gelegenheid van het K.A.B.-jubileum 1907 – 1947 in het patronaatgebouw Rust Roest op de hoek Kerkstraat-Kruisstraat te Deurne in april - mei 1947. Het stuk is geschreven door P. Vermeltfoort uit Venray en Jan van Ooij. Het geheel stond onder regie van Wouter Kortooms. Voor de grimage zorgde Gerrit Kivits.

„Merdimme toch evvelsie" is een Peelrevue, waarin de grotere en kleinere gebeurtenissen uitgebeeld worden die zich in en om de Peel afspeelden rond degenen, die de grondslag legden voor de Katholieke Arbeiders Beweging.

De revue bestond uit twaalf taferelen. In het tiende tafereel werd het Deurnese volkslied "Ken uw eigen plaats" van Jan van Ooij vertolkt.

In de Deurnesche Courant van 2 mei 1947 verscheen over deze revue het volgende artikel:

Merdimme toch evvelsie
Wij hadden ze nog te goed deze revue, die aanvankelijk bij het jubileum van de K.A.B. opgevoerd zou worden. Om technische redenen was het toen niet mogelijk, maar Zondag, Maandag en Dinsdag en ook Zaterdag voor de schoolkinderen, brachten leden van de K.A.B. deze echte Deurnese revue voor het voetlicht. De schrijver, de heer Vermeltfoort uit Venray heeft met het klaarstomen van deze revue zijn beste beentje wel voorgezet. Het geheel was een lollige historie van Deurne's leven met typische figuren, waarvan een echte Deurnenaar ook echt kon genieten. De leden van de K.A.B. hebben hierbij bewezen dat zij meer kunnen zijn dan een goed lid. Zij vertolkten op verdienstelijke wijze de oude Deurnese bekende figuren. Vooral de figuren van Nol, Tinus, Piet v. Gog, veenarbeider kregen een goede vertolking, gezien tenminste het feit dat zij, en ook de anderen, die ook heel aardig speelden, voor de eerste keer op de toneelplanken stonden.
Het zal voor de regisseur, de heer W. Kortooms wel een heel werkje zijn geweest om deze toneelvreemden in de rechte lijnen te brengen, maar hij is er heel aardig in geslaagd. Alles liep wel niet zo geheel van een leien dakje en er waren wel enkele foutjes te bespeuren, maar het deed geenszins afbreuk aan het geheel, dat getuigde van opgeofferde avonden en veel werk van de medewerkenden. Het publiek heeft ongetwijfeld een genoeglijke avond gehad en kon nog eens hartelijk lachen met deze revue, met Deurnese
oude goede bekenden. Voor kunstvolle pianobegeleiding zorgde mej. C. van Elten.