Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Een Duits-Deurnese boef'''
'''Trappist Van Goch'''


''door Anton Vissers''<br>
''door Anton Vissers''<br>
De 42-jarige Jan Eijgelaer, ook genoemd Randeveger, was in Creijnstadt Bohemen geboren.
Antonius Hubertus van Goch is geboren te [[Deurne]] op [[Vreekwijk]] op 12 november 1889 als zoon van de koopman [[Peter van Goch]] en [[Wilhelmina Snijders]]. Hij verhuisde als kleuter al in 1891 met zijn ouders naar Asten.
Hij trouwde 1720 in [[Deurne]] met Anneke Nooijen.
Deze Anneke werd bij dit huwelijk jongedochter genoemd, maar had al vier voorechtelijke kinderen. Drie waren verwekt door [[Everardus Munsters]] en een kind door [[Mathias Princen]].
Of onze Randeveger lief is geweest voor zijn vrouw is niet bekend, maar hij was wel erg stout naar anderen mensen.
Dit kun je lezen in onderstaand verhaaltje.


'''Eerste boevenstreek:'''
Soldaat Christiaan Poliger van de blauwe garde zat een keertje bij onze Duits-Deurnese boef lekker jenever te drinken.
Na enige borreltjes kwam het tot een ruzie. Onze boef sloeg zijn gast bont en blauw.
Jan maakte Cristiaan uit voor “kalvevilder” en gaf hem een oorvijg waardoor hij in een moespot viel.


'''Tweede boevenstreek'''
Naast genoemde plaatsen woonde hij ook in Geldrop, Schijndel Eindhoven en Helmond, waar hij als schoenmaker de kost verdiende, In Teteringen was hij als cavalerist in het leger.  
Claas Goorts, een 16-jarige jongen, was onderweg van Budel naar Asten. Onder de gemeente Someren werd hij aangevallen door onze boef.
Zijn  hobby was drinken in de kroeg totdat hij stomdronken over de straat waggelde.
De boef zat verstopt in een sloot en sprong plotseling op hem af met een mes in de hand. Hij dreigde met “sa geeft uw gelt aff”.
Zo kwam het ook dat hij naast bovengenoemde plaatsen ook diverse malen Roermond bezochtDaar moest hij namelijk wegens herhaalde dronkenschap voor de rechter verschijnen. Hij zat daar dan ook enige malen in de cel.
Toen Claas zei dat hij geen geld had sneed onze boef met zijn mes over diens linker arm en maakte een puinhoop van zijn kleren.
Na diverse veroordelingen besloot de rechter hem naar een afkickcentrum in Helmond te sturen. Daar is hij echter nooit gearriveerd. Bij navraag bleek hij zich gevestigd te hebben in .... het trappistenklooster te Rochefort. Wellicht was het bier daar veel lekkerder.
Vervolgens trok hij Claas met de haren op de grond en dreigde met een pistool. Hij haalde al dreigende met een pistool diverse munten uit zijn kleren. Claas smeekte hem te laten leven.
Jan Randveger werd voor deze beroving vastgezet bij de president-schepen Dierck van Driel in Someren.
Johannes Huijs, chirurgijn te Someren, kwam op een morgen bij de president-schepen aldaar.
Onze boef riep toen tegen hen: “Ick sal op  U en president vreken ende de geheele gemeente van Someren sal het moeten besnieten’
 
'''Derde boevenstreek'''
Gijsbert Peters Hoefnagels uit Bakel, die bij zijn schoonvader woonde, vertelde de rechter dat onze boef daar een slijpsteen had gestolen.
 
'''Vierde boevenstreek'''
Jan Willems, wonende op [[Brugge]] te Deurne, gaf aan dat de boef bij hem een schaap had gestolen.
Cornelis Hikspoor en  Matteus Teunis zagen dat dit schaap door hem en zijn vrouw Anneke Nooijen was geslacht. Ze zagen in huis de kop en de darmen van het schaap liggen en de rest van het schaap stond in een pot te koken.
 
Op 20 oktober 1727 werd in Den Bosch de doodstraf over hem uitgesproken.
Voor zijn [[Galg|ophanging]] werd hij ook nog gemarteld.
[[categorie:historisch feitje]]
[[categorie:historisch feitje]]



Versie van 24 mei 2014 17:38

Trappist Van Goch

door Anton Vissers
Antonius Hubertus van Goch is geboren te Deurne op Vreekwijk op 12 november 1889 als zoon van de koopman Peter van Goch en Wilhelmina Snijders. Hij verhuisde als kleuter al in 1891 met zijn ouders naar Asten.


Naast genoemde plaatsen woonde hij ook in Geldrop, Schijndel Eindhoven en Helmond, waar hij als schoenmaker de kost verdiende, In Teteringen was hij als cavalerist in het leger. Zijn hobby was drinken in de kroeg totdat hij stomdronken over de straat waggelde. Zo kwam het ook dat hij naast bovengenoemde plaatsen ook diverse malen Roermond bezocht. Daar moest hij namelijk wegens herhaalde dronkenschap voor de rechter verschijnen. Hij zat daar dan ook enige malen in de cel. Na diverse veroordelingen besloot de rechter hem naar een afkickcentrum in Helmond te sturen. Daar is hij echter nooit gearriveerd. Bij navraag bleek hij zich gevestigd te hebben in .... het trappistenklooster te Rochefort. Wellicht was het bier daar veel lekkerder.