U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Verleden Veen

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[File:Helenaveen Verleden Veen Jan Ros.jpg|thumb|400px|Verleden Veen - Jan Ros]]
[[File:Helenaveen Verleden Veen Jan Ros.jpg|thumb|400px|Verleden Veen - Jan Ros]]
'''Verleden Veen''' is de naam van een kunstwerk van Jan Ros uit Amersfoort in de [[Helenavaart]] in Helenaveen.


'''Verleden Veen''' is de naam van een kunstwerk van Jan Ros uit Amersfoort in de [[Helenavaart]].


Het kunstwerk ''Verleden Veen'' van Jan Ros werd op zondag 25 juni 2006 om 11.15 uur onthuld door burgemeester [[Gerard Daandels|Daandels]] en mevrouw [[Martinus Petrus Johannes Hubertus van Doorne (1932-2006)|E. van Doorne-Derix]], voorzitter van de stichting [[Fonds Koning Willem III]].


Het kunstwerk staat in de Helenavaart in de [[Spruitweg|zwaaikom]] bij de kruising van de [[Soemeersingel]] en de [[Sevenumseweg]].
Het kunstwerk ''Verleden Veen'' van Jan Ros werd op zondag 25 juni 2003 om 11.15 uur onthuld door burgemeester [[Gerard Daandels|Daandels]] en mevrouw E. van Doorne-Derix, voorzitter van de stichting Fonds Koning Willem III.  


Het kunstwerk van Jan Ros is een metafoor voor het zware werk in de [[Peel (gebied)|Peel]]. Het werk bestaat uit een aantal samengevoegde elementen die nadrukkelijk geen letterlijk tafereel weergeven, maar waarin wel de geschiedenis van de zware arebid in de Peel voelbaar is.  Deze elementen zijn typisch voor het gebied: het kanaal, de schop, het water en de zwoegende torsende mens. Het is een langgerekte bak met water die wordt gedragen door een torsende figuur. In de bak staat – als in de aarde – een schop. De bak met water is een metafoor voor het kanaal. De schop staat in ruste, na gedane arbeid. De figuur vormt de menselijke factor in het geheel.
Het kunstwerk staat in de Helenavaart in de [[Spruitweg|zwaaikom]] nabij de kruising [[Soemeersingel]]/[[Oude Peelstraat]].


Het heeft een hedendaagse uitstraling en daarmee brengt het een verbinding tussen verleden en heden tot stand.
Het kunstwerk van Jan Ros is een metafoor voor het zware werk in de [[Peel]]. Het werk bestaat uit een aantal samengevoegde elementen die nadrukkelijk geen letterlijk tafereel weergeven, maar waarin wel de geschiedenis voelbaar is.  


Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Helenaveen in 2003 beloofde de gemeente een kunstwerk aan de Helenaveense gemeenschap. Kunstenaars konden hier op inschrijven. In 2005 werd gekozen voor het kunstwerk van Jan Ros voor een bedrag van € 45.000. Menigeen was toen verontwaardigd dat niet voor een regionale kunstenaar gekozen was, bij voorbeeld uit Helenaveen zelf,  waar er veel wonen. In 2006 werd het kunstwerk geplaatst en onthuld.
Deze elementen zijn typisch voor het gebied: het kanaal, de schop, het water en de zwoegende torsende mens. Het is een langgerekte bak met water die wordt gedragen door een torsende figuur. In de bak staat – als in de aarde – een schop. De bak met water is een metafoor voor het kanaal. De schop staat in ruste, na gedane arbeid. De figuur vormt de menselijke factor in het geheel.


Het beeld kwam tot stand dankzij financiële bijdragen van de gemeente Deurne, de provincie Noord-Brabant en de stichting Fonds Koning Willem III.  
Het heeft een hedendaagse uitstraling en daarmee brengt het een verbinding tussen verleden en heden tot stand.


Het beeld werd opgenomen in het in 2022 verschenen boek ''[[Brabantse Beelden]]''.
De [[gemeente Deurne]] plaatst eenmaal in de paar jaar een kunstwerk in de openbare ruimte. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Helenaveen in 2003 plaatste de gemeente dit kunstwerk in Helenaveen.


[[Gps::{{#geocode:51.389366, 5.919874}}|]]
Het beeld is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de gemeente Deurne, de provincie Noord-Brabant en de stichting Fonds Koning Willem III.
{{Appendix|2=
* Spapens, P. & Stroucken, I. (2022). ''Brabantse Beelden. De verbeelding van identiteit.''
----
{{references}}
}}


[[categorie:Openbare kunst]]
[[categorie:Openbare kunst]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: