U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Petronella Catharina Elisabeth Lenders (1866-1963)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = Petronella Catharina Elisabeth Lenders  
| naam          = Petronella Catharina Elisabeth Lenders (1866-1963)
| foto          = [[Bestand:26.158.jpg|350px]]
| foto          =  
| tekst          = Foto: collectie Anton Vissers.
| tekst          =  
| volledige naam = Petronella Catharina Elisabeth Lenders
| volledige naam = Petronella Catharina Elisabeth Lenders
| roepnaam      = Nella
| roepnaam      = Nella
Regel 12: Regel 12:
| beroep(en)    = winkelierster, telefoniste
| beroep(en)    = winkelierster, telefoniste
}}
}}
'''Petronella Catharina Elisabeth (Nella) Lenders (1866-1963)''' was bij haar overlijden de [[oudste inwoner]] van de [[gemeente Deurne]].
'''Petronella Catharina Elisabeth''' (Nella) '''Lenders (1866-1963)''' was bij haar overlijden de [[oudste inwoner]] van de [[gemeente Deurne]].




Nella werd in Meijel geboren als tweede kind en oudste dochter van winkelier Adriaan Lenders (Meijel 1831-1891 Meijel) en zijn eerste vrouw Elisabeth van der Steen (Meijel 1831-1868 Meijel).  
Ze werd in Meijel geboren als tweede kind en oudste dochter van de winkelier Adriaan Lenders (1831-1891) en zijn eerste vrouw Elisabeth van der Steen (1831-1868). Ze bleef ongehuwd en had zelf ook een kruidenierswinkeltje aan het [[Dorpplein van Neerkant|Dorpsplein]] in [[Neerkant]]. <br>Haar grootvader van moeders kant, Bartholomeus van der Steen (1789-1859), was van 1819 tot 1859 burgemeester van Meijel. Hij werd van 1859 tot 1869 opgevolgd door zijn zoon Arnold Hubert van der Steen (1828-1917), een broer van haar moeder en dus een oom van Nella.
 
Haar grootvader van moeders kant, Bartholomeus van der Steen (Meijel 1789-1859 Meijel), was van 1819 tot 1859 burgemeester van Meijel. Hij werd van 1859 tot 1869 opgevolgd door zijn zoon Arnold Hubert van der Steen (Meijel 1828-1917 Meijel), een broer van haar moeder en dus een oom van Nella.
 
Ze bleef ongehuwd en had zelf ook een kruidenierswinkeltje aan het [[Dorpplein van Neerkant|Dorpsplein]] in [[Neerkant]].
 
Nella was bij haar winkeltje ook nog vanaf 1912 telefoniste in [[Neerkant]], een combinatie die gemakkelijk ging omdat er aanvankelijk maar drie telefoonaansluitingen in Neerkant waren. Haar werkzaamheden als telefoniste bleef ze ook na haar pensionering doen. In 1961, inmiddels bijna 95 jaar oud, belde ze nog een telegram voor Nieuw-Zeeland door, hetgeen haar deed verzuchten ''Wat is de wereld toch klein geworden''.
 
Haar werkzaamheden voor de PTT werden beloond met een hoge onderscheiding van deze instelling en een [[eremedaille in brons in de Orde van Oranje-Nassau]].


Nella Lenders was bij haar winkeltje ook nog vanaf 1912 telefoniste in Neerkant, een combinatie die gemakkelijk ging omdat er aanvankelijk maar drie telefoonaansluitingen in Neerkant waren. Haar werkzaamheden als telefoniste bleef ze ook na haar pensionering doen. In 1961, inmiddels bijna 95 jaar oud, belde ze nog een telegram voor Nieuw-Zeeland door, hetgeen haar deed verzuchten ''Wat is de wereld toch klein geworden''. Haar werkzaamheden voor de PTT werden beloond met een hoge onderscheiding van deze instelling en een [[eremedaille in brons in de Orde van Oranje-Nassau]].<br>
Op 8 juli 1961 verscheen er onder de kop ''"De oudste van de Peel"'' een artikel in een regionale krant, waarbij ook twee foto's waren afgedrukt, één in haar winkeltje en een schoffelend in de tuin, beide samen met haar pleegdochter Maria.
Op 8 juli 1961 verscheen er onder de kop ''"De oudste van de Peel"'' een artikel in een regionale krant, waarbij ook twee foto's waren afgedrukt, één in haar winkeltje en een schoffelend in de tuin, beide samen met haar pleegdochter Maria.


Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)