U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Margreta van Wittenhorst (1604-1654)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 9: Regel 9:
| moeder = Josina Margaretha van Malsen
| moeder = Josina Margaretha van Malsen
}}
}}
'''Margreta van Wittenhorst''' (Deurne, 1604 - Broekhuizen, 10 juli 1654) was [[heer van Deurne|vrouwe van Deurne]] uit het geslacht Van Wittenhorst.


'''Margreta van Wittenhorst''' (Deurne, 1604 - Broekhuizen, 10 juli 1654) was [[vrouwe van Deurne]] uit het geslacht [[Van Wittenhorst]].


Margreta werd in 1604 gedoopt in de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] als dochter van [[Wolfaart Evert van Wittenhorst|Wolfart van Wittenhorst]] en Josina van Malsen.
Margreta werd in 1604 gedoopt in de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] als achterkleindochter van de toenmalige (hoogbejaarde) [[heer van Deurne]], [[Jan van Doerne (16e eeuw)|Jan van Doerne]]. Ze werd genoemd naar haar jong overleden grootmoeder, [[Margaretha van Doerne]]. Johan van Wittenhorst en Margaretha weduwe [[Johannes Pollaerts]] werden haar peetouders. Twee jaar na haar geboorte zou haar vader [[Wolfaart Evert van Wittenhorst]] de nieuwe heer van Deurne worden.


Zij was een achterkleindochter van de toenmalige en hoogbejaarde [[heer van Deurne]], [[Jan van Doerne (16e eeuw)|Jan van Doerne]]. Ze werd genoemd naar haar jong overleden grootmoeder Margaretha van Doerne. Johan van Wittenhorst en Margaretha, de weduwe [[Johannes Pollaerts]], werden haar peetouders.<ref>In het doopboek van Deurne staat niet de exacte doopdatum vermeld. Ze wordt slechts genoemd onder de kop 1604. Zie [https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:3QSQ-G9QX-PZDC?mode=g&i=50&cc=2037960 de website van FamilySearch].</ref>
Op 15-jarige leeftijd volgde Margreta, ook wel ''Wilhelma Margate'' genoemd, haar overleden vader op als vrouwe van Deurne. Ze was daarmee de tweede regerende vrouwe in de geschiedenis van Deurne sinds de instelling van de [[Heerlijkheid (bestuursvorm)|heerlijkheid]] in de [[volle middeleeuwen]]. Van haar moeder nam ze de taken over als vrouwe van [[Rossum (Gelderland)|Rossum]] en Broekhuizen. Die taak zou ze vervullen tot 1645, toen haar tweede zoon [[Johan Francois Godefrois Huijn van Geleen|Johan]] haar opvolgde.  


Twee jaar na haar geboorte werd haar vader [[Wolfaart Evert van Wittenhorst]] de nieuwe heer van Deurne.
Margreta was achtereenvolgens gehuwd met [[Arnold Huijn van Geleen]] en [[Karel Diederik van Pallandt]]. Uit haar eerste huwelijk had ze twee zonen, uit het laatste een dochter. Terwijl haar jongste zoon heer van Deurne werd, nam de oudste, Wolfaert Arnold, het regeren van de heerlijkheid [[Horst (Limburg)|Horst]] op zich.
 
{{DEFAULTSORT:Van Wittenhorst,Margreta}}
Op vijftienjarige leeftijd volgde Margreta, ook wel ''Wilhelm(in)a Margarete'' en ''Wilhelmina'' genoemd, haar overleden vader op als vrouwe van Deurne. Ze was daarmee de tweede regerende vrouwe in de geschiedenis van Deurne sinds de instelling van de [[Heerlijkheid (bestuursvorm)|heerlijkheid]] in de [[volle middeleeuwen]]. Van haar moeder nam ze de taken over als vrouwe van Rossum en Broekhuizen. Die taak vervulde ze tot 1645, toen haar tweede zoon [[Johan Francois Godefrois Huijn van Geleen|Johan]] haar opvolgde.
 
Margreta huwde op 5 februari 1619 te Wachtendonk met [[Arnold Huijn van Geleen]]<ref>In ''De Maasgouw; Limburg’s Jaarboek voor Geschiedenis, Taal en Kunst'' jrg. 53, 1933 (48), no 3 werd op blz. 35 de uitnodiging tot dit huwelijk door de vader van de bruidegom, gericht aan de magistraat van Venlo, in extenso gepubliceerd.</ref>. Hij overleed in Deurne op 2 maart 1624.
 
Zij hertrouwde met [[Karel Diederik van Pallandt]]. Uit haar eerste huwelijk had ze twee zonen, uit het laatste een dochter. Terwijl haar jongste zoon heer van Deurne werd, nam de oudste, Wolfaert Arnold, het regeren van de heerlijkheid Horst op zich.
 
Zij leende van de Duitse Orde 1350 rijksdaalders tegen 5 % en stelde daarvoor haar drie [[Brouwhuis]]e hoeven als onderpand heeft op een lening van  kapitaal tegen een rente van 67 rijksdaalders, verschenen sedert Maria Lichtmis 1628 - 1629 - 1630. In december 1630 had ze voor de rentebetaling een achterstand van drie jaar. De hoevenaars van de drie hoeven waren op dat moment de weduwe van Aert van den Eijnde, Lenert Driessen en Stephen Dircx.<ref>Archief schepenbank Vlierden RHCe 13131 inv.nr. 1, akte van 30 december 1630.</ref>
 
 
{{Appendix}}
{{DEFAULTSORT:Wittenhorst,Margreta}}
[[Categorie:Vrouwe van Deurne]]
[[Categorie:Vrouwe van Deurne]]
[[Categorie:Heer van Deurne|Wittenhorst]]
[[Categorie:Heer van Deurne|Wittenhorst]]
[[Categorie:Van Wittenhorst|Margreta]]
[[Categorie: Van Wittenhorst|Wittenhorst]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)