U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Johannes Cornelius Aarts (1912-2002)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = pater Jan Aarts
| naam          = Pater Jan Aarts
| foto          =  
| foto          =  
| tekst          =  
| tekst          =  
| volledige naam = Johannes Cornelius Aarts
| volledige naam = Johannes Cornelius Aarts
| roepnaam      = pater Jan
| roepnaam      = Pater Jan
| geboorteplaats = Princenhage
| geboorteplaats = Princenhage
| geboortedatum  = 13 oktober 1912
| geboortedatum  = 13 oktober 1912
Regel 10: Regel 10:
| overl.datum    = 28 februari 2002
| overl.datum    = 28 februari 2002
| partner(s)    =
| partner(s)    =
| beroep(en)    = leraar
| beroep(en)    = Leraar
}}
}}


'''Johannes (Jan) Cornelius Aarts (1912-2002)''' was van 1956 tot 1962 leraar aan het [[Willibrord Gymnasium]] in Deurne.  
'''Johannes Cornelius Aarts (1912-2002)''' was van 1956 tot 1962 leraar aan het [[Willibrord Gymnasium]] in [[Deurne]].  


Johannes was de zoon van Antonius Aarts en Adriana Machielse.


Na de lagere school bezocht hij twee jaar de MULO met de bedoeling om daarna naar de kweekschool te gaan en onderwijzer te worden.
Maar al in het eerste jaar van de kweekschool werd er gesproken over 'priester worden'. Hij verliet de kweekschool en begon Latijn te studeren bij Rector Leyten.
Op 3 september 1928 begon hij zijn gymnasiale studies in het Missiehuis St. Willibrord te Uden.
De 8e september 1933 begon hij zijn noviciaat in het missiehuis St. Lambertus te Helvoirt waar hij op 8 september 1915 de Eerste Geloften aflegde. In Helvoirt ook studeerde hij filosofie van 1934 tot 1936. Vervolgens ging hij naar St. Franciscus Xaverius in Teteringen voor zijn theologische studies.
In Teteringen legde hij op 28 mei 1939 de Eeuwige Geloften af en werd hij op 20 augustus van hetzelfde jaar tot priester gewijd.


Jan was de zoon van schoenmaker Antonius Aarts (Princenhage 1880-1954 Breda) en Adriana Machielse (Standaardbuiten 1887-1952 Breda).
De 26e april 1940 werd hij benoemd voor missiewerk in Nederlands Oost-lndië, maar omdat net de Tweede Wereldoorlog was al uitgebroken was het onmogelijk om naar de missie te vertrekken. Hij kreeg daarom tijdelijk een benoeming voor het missiehuis St. Lambertus te Helvoirt en ging studeren aan de RK Leergangen in Tilburg. Natuurkunde, scheikunde en kosmografie waren de vakken die hem wel lagen. Al tijdens die studie begon hij les te geven aan de novicen van het eerste jaar.  
 
De 12e december 1946 slaagde hij in Leiden voor M.O. Natuurkunde.
Na de lagere school bezocht hij twee jaar de Mulo met de bedoeling om daarna naar de kweekschool te gaan en onderwijzer te worden. Maar al in het eerste jaar van de kweekschool werd er gesproken over 'priester worden'. Hij verliet de kweekschool en begon Latijn te studeren bij rector Leijten.
 
* Op 3 september 1928 begon hij zijn gymnasiale studies in het missiehuis St.-Willibrord te Uden.
* Op 8 september 1933 begon hij zijn noviciaat in het missiehuis St.-Lambertus te Helvoirt waar hij op 8 september 1935 de eerste gelofte aflegde. In Helvoirt ook studeerde hij filosofie van 1934 tot 1936.
* Vervolgens ging hij naar St.-Franciscus Xaverius in Teteringen voor zijn theologische studies. In Teteringen legde hij op 28 mei 1939 de eeuwige gelofte af en werd hij op 20 augustus van hetzelfde jaar tot priester gewijd.
* Op 26 april 1940 werd hij benoemd voor missiewerk in Nederlands-lndië, maar omdat net de [[Tweede Wereldoorlog]] was al uitgebroken was het onmogelijk om naar de missie te vertrekken. Hij kreeg daarom tijdelijk een benoeming voor het missiehuis St.-Lambertus te Helvoirt en ging studeren aan de R.k- Leergangen in Tilburg. Natuurkunde, scheikunde en kosmografie waren de vakken die hem wel lagen. Al tijdens die studie begon hij les te geven aan de novicen van het eerste jaar.
* Op 12 december 1946 slaagde hij in Leiden voor MO-akte natuurkunde.
   
   
In 1943 werd hij benoemd tot lid van de huisraad en in 1945 tot vice-rector van Helvoirt. Bovendien was hij de rechterhand van de novicemeester. Verder was hij van 1948 tot 1955 ook nog prefect van de fraters die de eerste geloften hadden afgelegd.  
In 1943 werd hij benoemd tot lid van de huisraad en in 1945 tot vice-rector van Helvoirt. Bovendien was hij de rechterhand van de novicemeester. Verder was hij van 1948 tot 1955 ook nog prefect van de fraters die de eerste geloften hadden afgelegd.  


Toen Helvoirt in 1954 aan de Broeders van Joannes de Deo verhuurd werd, verhuisde hij naar Teteringen, maar ging ook les geven in het nieuwe [[missiehuis St. Willibrord]] te Deurne. Dit Missiehuis werd in 1954 geopend nadat het missiehuis te Uden op 'Dolle dinsdag' (1944) was verwoest.<br>
Toen Helvoirt in 1954 aan de Broeders van Joannes de Deo verhuurd werd, verhuisde hij naar Teteringen, maar ging ook les geven in het nieuwe [[Missiehuis St. Willibrord]] te Deurne. Dit Missiehuis werd in 1954 geopend nadat het missiehuis te Uden dat op 'Dolle dinsdag' (1944) was verwoest.  
In 1955 werd hij lid van de huisraad van Teteringen en ging ook les gaan geven in het missiehuis St.-Jan te Soesterberg.<br>
In 1955 werd hij lid van de huisraad van Teteringen en ging ook les gaan geven in het missiehuis St. Jan te Soesterberg.  
Van 1956 tot 1962 gaf hij les in Deurne in de vakken scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Daarna aan de fraters (novicen en filosofiestudenten) in Heide (België) en aan de studenten van het Paulusinstituut voor 'late roepingen' in Antwerpen. Hij gaf korte tijd les in Breda en Oosterhout en kreeg daarna een volle baan aan het Thomas More College in Oudenbosch.
Van 1956 tot 1962 gaf hij les in Deurne in de vakken scheikunde, natuurkunde en wiskunde.
Daarna aan de fraters (novicen en filosofiestudenten) in Heide (België) en aan de studenten van het Paulusinstituut voor 'late roepingen' in Antwerpen. Gaf korte tijd les in Breda en Oosterhout en kreeg daarna een volle baan aan het Thomas More College in Oudenbosch.


In 1980, hij was toen 68 jaar, stopte hij met lesgeven en werd huisprocurator van Teteringen.<br>
In 1980 (hij was toen 68) stopte hij met lesgeven en werd huisprocurator van Teteringen.  
In 1987 vroeg en kreeg hij eervol ontslag en ging het rustiger aan doen.  
In 1987 vroeg en kreeg hij eervol ontslag en ging het rustiger aan doen.  


Op donderdag 28 februari 2002 overleed hij in het zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen op 89-jarige leeftijd en werd begraven op het kerkhof aldaar.
Op donderdag 28 februari 2002 is hij in het "Zorgcentrum  Zuiderhout" te Teteringen op 89 jarige leeftijd overleden en begraven op het kerkhof aldaar.
 
 
 


==Bewoners van het Missiehuis==
==Bewoners van het Missiehuis==
Zie ook het overzicht van alle [[paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden]].
Zie ook het overzicht van alle [[Paters en broeders SVD die in het Missiehuis in Deurne woonden]].
 


{{DEFAULTSORT:Aarts,Johannes}}
{{DEFAULTSORT:Aarts,Johannes}}
[[categorie:Aarts|Johannes]]
[[categorie:Aarts|Johannes]]
[[Categorie:Missionarissen van Steyl]]
[[Categorie:Paters en broeders SVD]]
[[categorie:leraar]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)