U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Bewerken van Herdenkingskruis aan de Grotenberg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 5: Regel 5:




De noodkerk heeft bestaan tot 1672 toen er in het Brabant weer zogenaamde [[Schuurkerk|kerkschuren]] gebouwd mochten worden om het katholieke geloof uit te kunnen oefenen. Een paar jaar later werd de kapel afgebroken met toestemming van de Schepenen van Venray. In de ondergrond zijn in het verleden wel eens steenresten gevonden welke wijzen op het bestaan van het kerkgebouw.
De noodkerk heeft bestaan tot 1672 toen er in het Brabant weer zogenaamde [[Schuurkerk|kerkschuren]] gebouwd mochten worden om het katholieke geloof uit te kunnen oefenen. Een paar jaar later werd de kapel afgebroken met toestemming van de Schepenen van Venraij. In de ondergrond zijn in het verleden wel eens steenresten gevonden welke wijzen op het bestaan van het kerkgebouw.
 
Ter herinnering aan deze periode werd in 1840 besloten een monument op te richten ter nagedachtenis aan deze noodkerk. 44 jaar later, in 1884, schreef [[Hendrik Ouwerling]] hierover:
 
''"Daar heeft men in latere tijden een zestal linde boompjes geplant, die hunne schaduw werpen over een houten kruis, waaraan een zwart bred gehecht werd, dat het volgende opschrift draagt:''
 
''Dit kruis werd geplant ter gedachtenis van een kapel''
 
''door Deurne op deze plaats opgericht in het jaar 1649''
 
''om tijdens de sluiting der Roomsche kerken in de Meijerij''
 
''van 's Bosch om alhier de godsdienstoefeningen te verrichten.''
 
''God is uw schepper, wees hem steeds dankbaar,''
 
''God is uw vader, bemin hem ten allen tijde,''"
 
''God is uw regter, vrees hem o christenschaar''
 
''En bid, dat God u geleide in Peel of in heide''
 
''Offer hier tot lafenis van de zielen in het vagevuur.''
 
''Voor het kruis bevonden zich eene knielbank en een offerstok en waarvoor de bijdragen dienen, welke er in gestort worden, zegt ons de laatste regel van het opschrift."''


Ter herinnering aan deze periode werd in 1840 besloten een monument op te richten ter nagedachtenis aan deze noodkerk. Naast een kruis met offerblok werden er ook zeven lindebomen geplaatst. De meesten hiervan staan er ook nu nog. Het duurde tot 1916 voor de weg van Deurne naar Venraij verhard werd. Tot die tijd lag het gedenkteken midden in de [[Peel]] aan een zandweg.


In 1958 werd besloten dat het gedenkteken aan vervanging toe was en kreeg het monument de huidige vormen. De halfronde muur bestaat uit kinderkopjes welke afkomstig zijn van de vroegere [[Markt (1895-1940)|Markt]] in Deurne. [[Architect Deltrap]] ontwierp het plan.
In 1958 werd besloten dat het gedenkteken aan vervanging toe was en kreeg het monument de huidige vormen. De halfronde muur bestaat uit kinderkopjes welke afkomstig zijn van de vroegere [[Markt (1895-1940)|Markt]] in Deurne. [[Architect Deltrap]] ontwierp het plan.


In de sokkel onder het kruis staat dezelfde tekst welke gebruikt werd op de houten plaat van het eerste kruis. Dat het in die tijd nog een hele onderneming was om door de [[Peel]] te reizen komt tot uitdrukking in de tekst en met name de een na laatste zin: "Dat God U geleide in Peel of [[De Heide|Heide]]".  
In de sokkel onder het kruis staat dezelfde tekst welke gebruikt werd op de houten plaat van het eerste kruis. Dat het in die tijd nog een hele onderneming was om door de Peel te reizen komt tot uitdrukking in de tekst en met name de een na laatste zin: "Dat God U geleide in Peel of [[De Heide|Heide]]".  


In 1984 vond wederom een grondige restauratie plaats. De inzegening vond op 3 juni van dat jaar plaats met een H. Mis bij het monument. Het monument wordt onderhouden door de Stichting Kruisen en Kapellen uit Venray en is eigendom van de H. Oda parochie uit Ysselsteyn.  
In 1984 vond wederom een grondige restauratie plaats. De inzegening vond op 3 juni van dat jaar plaats met een H. Mis bij het monument. Het monument wordt onderhouden door de Stichting Kruisen en Kapellen uit Venraij en is eigendom van de H. Oda parochie uit Ysselsteyn.  


{{Appendix|2=
==Bronnen==
*[[Hendrik Ouwerling]] - [[Deurne’s verleden]], januari 1884, blz. 18 en 19
*"Het kruis in de Peel in staat van verval.”, "Comité voor herstel opgericht”, voorpagina van het [[Land- en Tuinbouwblad]] van zaterdag 21 juli 1956.
*[https://www.historieysselsteyn.nl/documenten/BordMonumentGroteBerg.pdf  Stichting Historie Ysselsteyn]
*[https://www.historieysselsteyn.nl/documenten/BordMonumentGroteBerg.pdf  Stichting Historie Ysselsteyn]
* Weekblad voor Deurne van 30 mei 1984
* Weekblad voor Deurne van 30 mei 1984
*Ongedateerde folder: “De schuilkerk op de Grotenberg” (uit 1984?, aanwezig in de bibliotheek van het [[heemhuis]] in Deurne op locatie 0.13.14)
*Ongedateerde folder: “De schuilkerk op de Grotenberg” uit 1984 (aanwezig in de bibliotheek van het [[heemhuis]] in Deurne op locatie 0.13.14)
----
{{references}}
}}
 
 
[[categorie:kruisbeeld]]
[[Categorie:Monumenten]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: