U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Henricus van Winckel (1709)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox persoon
{{Infobox persoon
| naam          = Henricus van Winckel
| naam          = Henricus van Winckel
| foto          =
| tekst          =
| volledige naam = Henricus van Winckel
| volledige naam = Henricus van Winckel
| roepnaam      = Hendrik
| roepnaam      = Hendrik
| geboorteplaats = Lierop
| geboorteplaats = Lierop
| doopdatum      = 28 maart 1709
| geboortedatum  = 28 maart 1709  
| geboortedatum  =   
| overl.plaats  =  
| overl.plaats  =  
| overl.datum    =  
| overl.datum    =  
| partner(s)    = (1) Eva Teunisdochter<br> (2) Willemke Jansse van Rooij
| partner(s)    = Eva Teunisdr.<br>Catharina Thomassen<br>Helena Thomassen<br>Joanna Maria Jacobs<br>Willemke Jansse van Rooij
| beroep(en)    = kleermaker, soldaat
| beroep(en)    = kleermaker, soldaat
}}
}}
'''Henricus (Hendrik) van Winckel (1709)''' was kleermaker en soldaat. Hij werd voornamelijk bekend vanwege zijn turbulente liefdesleven en de gevangenschap die hij te Deurne moest ondergaan in 1742.


'''Henricus van Winckel''', roepnaam Hendrik, was een kleermaker en soldaat. Hij werd voornamelijk bekend vanwege zijn turbulente liefdesleven en de gevangenschap die hij te Deurne moest ondergaan in 1742.


Van Winckel werd op 28 maart 1709 te Lierop gedoopt als oudste zoon van Joannes van Winckel en Joanna Verstegen. Hij werd genoemd naar zijn grootvader van moeders zijde. Na hem werden nog zijn zussen Maria Catharina (1711) en Catharina (1713) geboren, waarna zoon Thomas in 1716 het gezin compleet maakte.
Van Winckel werd op 28 maart 1709 te Lierop gedoopt als zoon van Joannes van Winckel en Joanna Verstegen. Hij was de oudste zoon en werd genoemd naar zijn grootvader van moeders zijde. Na hem werden nog zijn zussen Maria Catharina (1711) en Catharina (1713) geboren, waarna zoon Thomas in 1716 het gezin compleet maakte.


Van Winckel was niet alleen kleermaker, maar ook soldaat onder het regiment van generaal-majoor De Vilatte. In die hoedanigheid zal hij op verschillende plekken in Nederland hebben verbleven. Omstreeks 1739 trouwde hij met Eva Teunisdochter, een schippersdochter die in 1742 aan de Vismarkt te Deventer woonde.  
Van Winckel was niet alleen kleermaker, maar ook soldaat onder het regiment van Generaal-Majoor De Vilatte. In die hoedanigheid zal hij op verschillende plekken in Nederland hebben verbleven. Omstreeks 1739 trouwde hij met Eva Teunisdr., wier vader een schipper was en in 1742 aan de Vismarkt te Deventer woonde.  


Tijdens dit huwelijk pleegde hij overspel met de Deurnese zusters Catharina (33 jaar) en Helena (20 jaar), beiden dochters van [[Petrus Fransen (1676-1744)]] alias Peter Thomas van de Meulenhof, bijgenaamd Spril of Spul. In april en september 1742 bevielen zij beiden:
Tijdens dit huwelijk pleegde hij overspel met de Deurnese zusters Catharina (33 jaar) en Helena (20 jaar), beiden dochters van [[Peter Thomas van de Meulenhof]], bijgenaamd Spril. In april en september 1742 bevielen zij achtereenvolgens van hun kinderen, Catharina van zoon Theodorus en Helena van dochter Anna. Hij gaf dit overspel omtrent vastenavond van 1742 toe aan zijn echtgenote, waarop zijn vrouw toegaf ook overspel te hebben gepleegd. Alhoewel Hendrik ook beschuldigd werd van het 'bezwangeren' van de 'suster van Jochem de knegt van Hendrik Smits' uit Mierlo, ontkende hij dit. Hij werd voor het overspel te Deurne gevangen gezet op water en brood.<ref>Deurne, oud rechterlijk archief, schepenprotocollen, inventarisnr. 32, d.d. 13-11-1742.</ref>
 
Catharina Franssen alias Van de Kerkhof alias Thomassen (Deurne 25 oktober 1708) kreeg van hem een zoon:
# [[Theodorus van de Meulenhof (1742-1828)|Theodorus]], (Deurne 6 april 1742 - Deurne 13 september 1828). Hij huwde met Helena van Bree (1853-1830).


Helena Thomassen kreeg van hem een dochter:
Ondanks de affaire met de gezusters Thomassen was dit niet Hendriks laatste overspel. Op 15 januari 1743 werd te Helmond Franciscus gedoopt, zijn buitenechtelijke zoon bij Joanna Maria Jacobs uit Asten. Het huwelijk met Eva Teunisdr. lijkt daarop gestrand te zijn en zelfs formeel ontbonden, want op 7 juli 1748 trouwde hij te Son voor de rooms-katholieke kerk met Willemke Jansse van Rooij. Tussen 1748 en 1758 werden vier kinderen geboren, de eerste twee te Tongelre en de laatste twee in Lierop.
# Anna (Deurne 3 september 1742)


Hij gaf dit overspel omtrent vastenavond van 1742 toe aan zijn echtgenote, waarop zijn vrouw toegaf ook overspel te hebben gepleegd. Alhoewel Hendrik ook beschuldigd werd van het 'bezwangeren' van de 'suster van Jochem de knegt van Hendrik Smits' uit Mierlo, ontkende hij dit. Hij werd voor het overspel te Deurne gevangen gezet op water en brood.<ref>Deurne, oud rechterlijk archief, schepenprotocollen, inventarisnr. 32, 13 november 1742.</ref>
Wanneer en waar Hendrik overleed, is niet bekend.
 
Ondanks de affaire met de gezusters Thomassen alias van de Meulenhof was dit niet Hendriks laatste overspel. Uit zijn buitenechtelijke relatie met Joanna Maria Jacobs uit Asten werd geboren:
 
# Franciscus van Winckel (Helmond 15 januari 1743). Bij de doop trad hij zelf op als doopgetuige.


Het huwelijk met Eva Teunisdochter lijkt daarop gestrand te zijn en zelfs formeel ontbonden, want op 7 juli 1748 trouwde hij te Son voor de rooms-katholieke kerk met de zwangere Willemke Jansse van Rooij.
{{refs}}
 
Uit dit huwelijk werden nog tenminste vijf kinderen geboren:
 
# Joanna, (Tongelre 30 augustus 1748 - Tongelre 17 september 1748).
# Joanna, (Tongelre 8 oktober 1751 - Lierop 24 september 1757)
# Agnes, (Tongelre 26 januari 1753). Zij overleed na drie dagen.
# Francisca (Francijn), (Lierop 7 november 1755). Zij huwde op 26 februari 1786 te Geldrop met Hendrikus Koolen.
# Johannes, (Lierop 10 juli 1758). Hij overleed na een dag.
 
Wanneer en waar Hendrik overleed, is niet bekend.


{{Appendix}}
{{DEFAULTSORT:Winckel,Henricus van}}
{{DEFAULTSORT:Winckel,Henricus van}}
[[categorie:Van Winckel|Henricus]]
[[categorie:Van Winckel|Henricus]]
[[categorie:kleermaker]]
[[categorie:kleermaker]]
[[categorie:soldaat]]
[[categorie:schipper]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)