U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Coenraad Arnold Jozef Peters (1872-1942)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 12: Regel 12:
| beroep(en)    = geestelijke, leraar, rector, kapelaan, pastoor
| beroep(en)    = geestelijke, leraar, rector, kapelaan, pastoor
}}
}}
'''Coenraad Arnold Jozef Peters (1872-1942)''' uit [[Deurne]] was pastoor te [[Vlierden]] van 1 januari 1931 tot 1 januari 1942.
'''Coenraad''' (Coenraad Arnold Jozef) '''Peters (1872-1942)''' uit [[Deurne]] was pastoor te [[Vlierden]] van 1 januari 1931 tot 1 januari 1942.




 
Coenraad Peters was een zoon van de Deurnese [[huisarts]] [[Hendrik Peters]] en [[Bernardina Huberdina Esser]] en woonde in de voormalige villa [[Petersburg]] in de [[Stationsstraat]]. Na zijn studie werd hij 4 juni 1898 tot priester gewijd. Na enige tijd als assistent te Esch werkzaam te zijn geweest werd hij op 17 maart 1899 benoemd tot professor aan het klein seminarie te St.Michielsgestel. Op 9 juni 1901 ging hij zich door zijn aanstelling tot kapelaan te Boxtel aan de praktische zielzorg wijden. Op 19 april 1909 werd hij rector van het Reinier van Arkelgesticht in 's-Hertogenbosch.  Op 27 september 1918 werd hij pastoor te Goirle parochie H. Joannes de Dooper, destijds een van de grootste parochies van het bisdom. Per 31 december 1931 werd hem om gezondheidsdredenen een rustiger werkplek geboden en werd hij benoemd tot pastoor te Vlierden.
Coenraad Peters was een zoon van de Deurnese [[huisarts]] [[Hendrik Peters]] en Bernardina Huberdina Esser en woonde in de voormalige villa [[Petersburg]] in de [[Stationsstraat]]. Na zijn studie werd hij 4 juni 1898 tot priester gewijd. Na enige tijd als assistent te Esch werkzaam te zijn geweest werd hij op 17 maart 1899 benoemd tot professor aan het klein seminarie te St.Michielsgestel. Op 9 juni 1901 ging hij zich door zijn aanstelling tot kapelaan te Boxtel aan de praktische zielzorg wijden. Op 19 april 1909 werd hij rector van het Reinier van Arkelgesticht in 's-Hertogenbosch.  Op 27 september 1918 werd hij pastoor te Goirle parochie H. Joannes de Dooper, destijds een van de grootste parochies van het bisdom. Per 31 december 1931 werd hem om gezondheidsdredenen een rustiger werkplek geboden en werd hij benoemd tot pastoor te Vlierden.


Op 1 januari 1942 werd hij eervol ontslagen. Hij vestigde zich in het [[Liefdegesticht]] van de Astense zusters, maar al op 25 januari 1942 overleed hij in het St.-Antoniusziekenhuis in Helmond. In de koude en sneeuwerige ochtend van woensdag 28 januari 1942 werd pastoor Peters in het bijzijn van veel Vlierdense parochianen in Asten begraven.  
Op 1 januari 1942 werd hij eervol ontslagen. Hij vestigde zich in het [[Liefdegesticht]] van de Astense zusters, maar al op 25 januari 1942 overleed hij in het St.-Antoniusziekenhuis in Helmond. In de koude en sneeuwerige ochtend van woensdag 28 januari 1942 werd pastoor Peters in het bijzijn van veel Vlierdense parochianen in Asten begraven.  


Zijn opvolger te Vlierden was pastoor [[Frans Verrijt]].
Zijn opvolger te Vlierden was pastoor [[Frans Verrijt]].
Bij zijn komst naar Vlierden legde pastoor Peters een huisbezoekboekje aan waarin al zijn parochianen met geboortejaar en andere bijzonderheden vermeld werden. Het boekje, waarvan de inhoud is opgenomen in [[Docu-Data-Deurne]], wordt nog bewaard in het Vlierdense parochiearchief.
Bij zijn komst naar Vlierden legde pastoor Peters een huisbezoekboekje aan waarin al zijn parochianen met geboortjaar en andere bijzonderheden vermeld werden. Het boekje, waarvan de inhoud is opgenomen in [[Docu-Data-Deurne]], wordt nog bewaard in het Vlierdense parochiearchief.
[[Bestand:16.933.JPG|thumb|left|200px| Pastoor C. Peters op latere leeftijd]]
[[Bestand:21.409.jpg|thumb|left|200px| Pastoor C. Peters op latere leeftijd]]


{{DEFAULTSORT:Peters,Coenraad}}
{{DEFAULTSORT:Peters,Coenraad}}
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)