U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Brand van 17 mei 1948

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 4: Regel 4:




Op 2e Pinksterdag 1948 werd 's middags om 20 min. over 12 brandalarm gegeven. Er was brand uitgebroken bij [[Petrus Martinus Brouwers|P. Brouwers]], vermoedelijk omdat daar kinderen met vuur speelden. Toen de [[Brandweer Deurne|brandweer]] vijf minuten later arriveerde stonden door de harde zuidoosten wind de gebouwen 1, 2, 5, 6, 7 en 11 reeds in vlammen. Van pand 12 had het dak vlamgevat en ook op het dak van 14 regende het vonken. De brand van pand 12 kon geblust worden, mede doordat buurtbewoners het brandend dakstro verwijderden. Ook de [[brandweer van Liessel]] en Helmond werd ingeschakeld om nog verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.
Op 2e Pinksterdag 1948 werd 's middags om 20 min. over 12 brandalarm gegeven. Er was brand uitgebroken bij [[Petrus Martinus Brouwers|P. Brouwers]], vermoedelijk omdat daar kinderen met vuur speelden. Toen de brandweer vijf minuten later arriveerde stonden door de harde zuidoosten wind de gebouwen 1, 2, 5, 6, 7 en 11 reeds in vlammen. Van pand 12 had het dak vlamgevat en ook op het dak van 14 regende het vonken. De brand van pand 12 kon geblust worden, mede doordat buurtbewoners het brandend dakstro verwijderden. Ook de [[brandweer van Liessel]] en Helmond werd ingeschakeld om nog verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.


Die dag was er ook een muziekconcours in Doorn, waaraan ook de [[Koninklijke Harmonie Deurne|Deurnese harmonie]] deelnam. Nogal wat brandweermannen waren ook lid van de harmonie. Op het moment dat de brandmelding binnenkwam was men zich juist gereed aan het maken voor vertrek. De harmonie moest zonder de brandweerlieden vertrekken. Toch haalde men in Doorn nog een tweede prijs in de ere-afdeling.
Die dag was er ook een muziekconcours in Doorn, waaraan ook de [[Koninklijke Harmonie Deurne|Deurnese harmonie]] deelnam. Nogal wat brandweermannen waren ook lid van de harmonie. Op het moment dat de brandmelding binnenkwam was men zich juist gereed aan het maken voor vertrek. De harmonie moest zonder de brandweerlieden vertrekken. Toch haalde men in Doorn nog een tweede prijs in de ere-afdeling.


Omdat de zeer harde oostenwind brandgevaar voor het hele [[Haageind]] opleverde werd door [[pastoor Van Dinter]] gebeden voor het draaien van de wind. Het schijnt dat dit ook inderdaad gebeurde ofschoon het rapport van de brandweer daar geen melding van maakt.
Omdat de zeer harde oostenwind brandgevaar voor het hele [[Haageind]] opleverde werd door pastoor [[Johannes Petrus van Dinter|Van Dinter]] gebeden voor het draaien van de wind. Het schijnt dat dit ook inderdaad gebeurde ofschoon het rapport van de brandweer daar geen melding van maakt.


Na de brand werd dit deel van het Haageind opnieuw opgebouwd volgens de toen gebruikte architectonische bouwstijlen. Dat zien we bijvoorbeeld terug aan de panden [[Haageind 40]], [[Haageind 42]] en [[Haageind 44]]. De boerderij tussen [[Haageind 27]] en [[Haageind 29]] werd niet meer herbouwd. Op deze plek werd later de [[Dunantweg]] op het Haageind aangesloten.
== Literatuur ==


== Situatietekening ==
[[Franciscus Cornelis Martens (1922-2011)|Frans Martens]] - ''De brand van 1948 in het Haageind'' in [[Weekblad voor Deurne]] van 6 februari 1986
[[bestand:Haageind kaart 1948 brand.jpg|thumb|left|800px|Situatiekaart brand 17 mei 1948. De bewoners zijn 2: P. en H. Brouwers en W. Wijnands; 3: P.J. Berkers; 4: J. van der Heijden; 5: H. Munsters; 6: H. Tabor; 7: F. Smits; 8: Fr. van Bakel; 10: P.H. Manders; 11: P. Roijakkers; 12: Fr. Kuunders.<ref>Archief Vrijwillige Brandweer Deurne 1931-1981 inv.nr. 26</ref>]]
[[bestand:Haageind kaart 1948 brand.jpg|thumb|800px|Situatiekaart brand 17 mei 1948. De bewoners zijn 2: P. en H. Brouwers en W. Wijnands; 3: P.J. Berkers; 4: J. van der Heijden; 5: H. Munsters; 6: H. Tabor; 7: F. Smits; 8: Fr. van Bakel; 10: P.H. Manders; 11: P. Roijakkers; 12: Fr. Kuunders.<ref>Archief Vrijwillige Brandweer Deurne 1931-1981 inv.nr. 26</ref>]]
 
{{Appendix|2=
*''Felle brand teistert Haageind'',  ''[[Het Licht]]  van zaterdag 22 mei 1948
----
{{references}}
}}


{{appendix}}


[[categorie:Brand|1948 05 17]]
[[categorie:Brand|1948 05 17]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: