U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Bestand:27.171.jpg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
Foto 27.171 - Vlnr. drie vormselkandidaten op 6 november 1945 - Jaap Scheepstra, woonachtig tijdens de oorlog bij de familie Timmermans te Hutten 4, zoon van Johannes Scheepstra, Martien Strijbosch, Zand 3, zoon van Tinuske Strijbosch en Martien Aarts, Zand 1, zoon van Wilhelmus Aarts.
Foto 27.171 - Aarts & Strijbosch waren plaatselijk goed bekend, maar wie was Scheepstra eigenlijk? Op de burgerlijke stand van zowel Asten als Deurne is over de periode 1942-1946 niets over hem te vinden. Zelfs de naam verwees naar een buitenstaander en verschilde sterk met die van inheemse benamingen.
 
Toen het Liessels NAD kamp, Heitraks Goor, opende ± 1942, kwamen daar mannen uit Rotterdam terecht nl Abraham (Bram) Scheepstra en Johannes (Jan) Hofsteede. Op hun hongertochten door het landschap kwamen die ook bij de familie Timmermans aankloppen. Bram zijn veel jonger broertje moet ter sprake gekomen zijn. Jacobus (Jaap) was een nakomertje wiens vader op de grote vaart zat en zich zorgen maakte over zijn welzijn. Bij Timmermans was hij welkom.
 
Om onder de plaatselijke bevolking niet op te vallen, diende hij zich zo goed mogelijk aan te passen aan de gangbare leefwijze te Liessel. Hij werd nooit geregistreerd en had geen bonkaart of hij zou clandestien verkregen moeten zijn via de ondergrondse.
 
Jacobus was geboren op 15 maart 1932 te Rotterdam uit zijn ouders Johannes Jacobus Scheepstra (1896-1951) en Levina Engelina v.d. Ochtend (1896-1996). Behalve Bram (1922-2008), had Jaap nog een tweede broer Gijsbertus (Bertus, 1925-2009). Met goedkeuren van zijn ouders nam Jaap het katholicisme aan en werd te Liessel op 15 augustus 1942 reeds gedoopt. Peter en meter waren Cornelis en Theodora Timmermans.
 
Hij bezocht de lagere school alhier en ontving het vormsel op 6 november 1945 door Bisschop N. Mutsaerts te Liessel. Hij verbleef tijdelijk ook bij het gezin Peter (Piet) Engels (1886-1972). In 1946 is hij naar Rotterdam teruggekeerd doch bleef onze vriend.


L52.449
L52.449
{{Appendix}}
 
 
[[Categorie:Collectie LHE – Huub Timmermans]]
[[Categorie:Collectie LHE – Huub Timmermans]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: