Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Zandbos

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Zandbosch)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingang Zandbos.
Wandelroutes Zandbos.
Bosschuur in het Zandbos in de herfst.

Het Zandbos, voorheen Zandbosch genoemd, is het bos ten noordwesten van Deurne, dat doorkruist wordt door de Helmondsingel Het Zandbos is van oudsher in Deurne bekend is als recreatiegebied. Er wordt gewandeld en mensen nemen er hun kinderen mee naartoe om te ravotten. Soms werd er een (jeugdveld)rit in van de WVAN (Wieler Vereniging Amateursport Nederland) gehouden. Regelmatig werd er paard gereden mede door leerlingen van het voormalige Nederlands Hippisch Centrum.

Landschapsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van het Zandbos lag tot in de tweede helft van de 19e eeuw de Bruggense Heide, plaatselijk gekenmerkt door zandverstuiving. Het heide- en stuifzandgebied werd beplant met zowel grove den ten behoeve van de mijnbouw als Amerikaanse eik. Een natuurlijk ven, Het Bultven na de ontginning als Het Buntven aangeduid, bleef gespaard bij de ontginning. Het bosgedeelte tussen de Barrier en de Rakt werd rond 1925 aangeplant.

Ten noorden van het bos stroomt de Vlier, en in het zuiden wordt het begrensd door de Brouwhuissche Heide.

Toponiem[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Zandbos komen we in de archieven voor het eerst tegen in 1868. De veldwachter arresteerde op 2 september van dat jaar in het Zandbosch de landbouwer Willem van de Beek, die daar strooisel aan het maaien was op de gemeentegrond. De boer moest zich later voor de rechter verantwoorden en werd veroordeeld tot betaling van een boete van vijf gulden (men moest voor dat bedrag destijds een week werken!) en de proceskosten.[1]

Natuurwaarden[bewerken | brontekst bewerken]

In de late 20e eeuw werd gestart met de omvorming van het productiebos naar een natuurlijker bos met hogere natuurwaarden. Daartoe kreeg 205 hectare de bestemming van natuurgebied.

Het bos is rijk aan korstmossen. In het Zandbos in Deurne zijn vier wandelroutes van 2,1 km, 3,5 km, 4,5 km en 5 km uitgezet met gekleurde paaltjes. Het vertrekpunt is vlak bij het lokaal van de trimvereniging aan de Helmondsingel.

Zandbos als speelbos[bewerken | brontekst bewerken]

Speelplek in het Zandbos.

In 2008 namen de gemeente Deurne en atletiekvereniging Lopersgroep Deurne het plan op om het Zandbos te transformeren tot speelbos. Bestaande speelplekken werden opgeknapt, er kwamen nieuwe speeltoestellen en zitjes. Op diverse plaatsen aan de route waren ook speeltoestellen, bankjes en picknicktafels gepland. Bestaande speeltoestellen zoals de kabelbaan kregen een opknapbeurt. Later werd het officieel Natuurspeeltuin Zandbos.

Schuur als pleisterplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Het bestuur van LGD Lopersgroep Deurne zocht al langere tijd naar een zinvolle benutting van de bosschuur bij de ingang van het Zandbos. De schuur is eigendom van de gemeente Deurne die het gebouw in bruikleen gaf aan de atletiekvereniging die deze opknapte; de binnenkant van het gebouw werd geschilderd en er kwamen toiletten.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]



Zie ook: De Legende van het Zandbos.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. 2-9-1868 Nieuw Adm. Arch. Deurne inv.nr. 51/5 fol. 65 en Kantongerecht Asten BHIC toeg. 26 inv.nr. 14