Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Tramstation Deurne
Het tramstation aan de Stationsstraat B.115 in Deurne werd in 1921 door bouwbedrijf fa H. Lutters & Zonen gebouwd en was ongeveer honderd meter achter het toenmalige Hotel Linders gevestigd. Het stond exact op de plek van het huidige pand Haspelweg 33.
In het voormalige tramstation zaten in beide gevels hardstenen ornamenten verwerkt. Links stond "L.T.M." en aan de voorzijde stond "DEURNE" met rechts van de deur het bouwjaar 1921. Er was onder andere een wachtkamer van ongeveer vijf meter in het vierkant die bijna nooit gebruikt werd. De chef was lange tijd Miet Tielens-van Baars.
De tram op de tramlijn Deurne-Roermond verliet de remise via de spoorlijn die tussen de gebouwen van Stationsstraat 138 (vroeger Bouwmaterialenhandel Van de Wal) en Stationsstraat 132-134 (vroeger Hagro) de Stationsstraat overstak richting NS-Station en vandaaruit de tramlijn volgde.
Op bijgaande luchtfoto van de voormalige Boerenbondsgebouwen is de ligging van het tramstation ten opzichte van de omgeving nog goed te zien.
In 1921 ging de tramlijn van start met stationschef Guffens die hiervoor uit Melick (L) naar Deurne was gekomen. Hij werd weer naar Limburg teruggehaald en benoemd tot stationschef in Roermond. In Deurne werd hij tijdelijk opgevolgd door zijn vader Ber Guffens, een gepensioneerd medewerker van de Nederlandse Spoorwegen. In het midden van de twintiger jaren werd hij opgevolgd door Henk Althuizen.
Druk was het nooit op de tram. Er liepen soms drie en later twee diensten per dag. Wanneer zes mensen instapten was het al veel. De tram werd het meest gebruikt voor het transport van stukgoederen die in Deurne uit de trein werden overgeladen in de tram.
Veel later, in 1953 toen het tramstation allang zijn oorspronkelijke functie verloren had, startte Wim Wasser in dit gebouw zijn industriële activiteiten met de Spako Kookketelfabriek .