Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Doodmaal

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 20 sep 2014 om 09:34 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''doodmaal''' of '''lijkmaal''' was een gezamenlijke maaltijd die na het overlijden van een persoon door de familie en nabestaanden werd gehouden. Het doodm...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een doodmaal of lijkmaal was een gezamenlijke maaltijd die na het overlijden van een persoon door de familie en nabestaanden werd gehouden.


Het doodmaal kon meteen na de begrafenis plaatsvinden, de huidige koffietafel, is daar nog een restant van, maar vond meestal een aantal weken na de begrafenis plaats. Bij deze maaltijd werden dan ook zaken geregeld betreffende de nalatenschap, verzorging van de achterblijvende partner, voogdijschap van minderjarige kinderen enz. Dergelijke maaltijden liepen soms uit ook complete feestpartijen waarbij de alcohol rijkelijk vloeide. Zij waren hier dan ook door de puriteinse protestanten in de generaliteitsperiode (1648-1795) vanuit Den Haag bij een wet van 2 mei 1731 formeel verboden. Inwoners van Moosdijk, Broek en Heitrak konden hun doodmalen in Meijel houden, waar ook hun doden begraven werden.
Berucht is de knevelarijzaak door drossaard Lodewijk Wijchel na een doodmaal dat in herberg De Zwaan in Meijel in december 1787 werd gehouden en waarbij 22 Deurnenaren aanzaten.